V Olomouckém kraji klesla mírně porodnost, narodilo se 6127 dětí

6. 1. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
V Olomouckém kraji přišlo loni v šesti porodnicích na svět 6127 dětí. Oproti roku 2013 je jich nepatrně méně, tehdy to bylo 6153 novorozenců. Největší zvýšení počtu narozených dětí zaznamenala porodnice ve Fakultní nemocnici v Olomouci, kde přišlo na svět nejvíce dětí za posledních 30 let.


Více práce měli porodníci také v prostějovské nemocnici a v Šumperku. Naopak podstatně méně porodů eviduje šternberská nemocnice. Důvodem byla rozsáhlá rekonstrukce oddělení.

Loni se ve Fakultní nemocnici Olomouc narodilo 2441 dětí. Hranici 2000 porodů překročila nemocnice už osmý rok po sobě. Počet porodů meziročně vzrostl o deset procent, předčil tak i loňský rekordní rok. „Je to pro nás určitě dobrý signál. V České republice totiž nedochází k žádnému babyboomu, ale u nás i přesto počty porodů výrazně stoupají. Svědčí to o tom, že svou práci děláme opravdu dobře a že to rodičky oceňují,“ uvedl primář novorozeneckého oddělení Lumír Kantor. Nejvíce dětí přišlo na svět tradičně v červenci, nejméně v únoru.

Významné zvýšení počtu porodů zaznamenala také prostějovská porodnice. Loni v ní přišlo na svět 999 dětí, meziročně o 93 více. Počet vzrostl i v šumperské porodnici, kde přišlo na svět 925 dětí. Oproti loňskému roku je to o 13 dětí více. Na svět tam navíc přišlo poměrně dost dvojčat; jen v první polovině roku jich bylo šest a dalších sedm se narodilo ve druhé polovině roku.

Naopak ve Šternberku se loni narodilo 655 dětí, což je o 286 méně než v roce předchozím. Meziroční pokles má na svědomí několikaměsíční uzavření porodnice kvůli rekonstrukci. Provoz porodnice byl zcela přerušen od poloviny června do poloviny srpna, až do podzimu se poté rodilo při omezeném provozu. Nemocnice má zmodernizovanou lůžkovou část porodnice, dobudovalo se hygienické zázemí u pokojů a především zvýšil počet nadstandardních jednolůžkových pokojů.

V Přerově přišlo na svět loni 832 dětí, o 32 méně než předloni. Méně narozených dětí zaznamenali i v jesenické porodnici, kde přišlo loni na svět 275 dětí. V roce 2013 to bylo 318 novorozenců.

Rodiče dávali loni v kraji dětem nejčastěji jména Eliška, Tereza, Anna, Jakub či Jan. Matrikářky zapisovaly do rodných listů i netradiční jména, jako je Tim, Spartakus, Collete, Khaliun či Joel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?