V Olomouckém kraji přibylo nemocných, může za to počasí

3. 6. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
V Olomouckém kraji přibyl počet nemocných lidí. Ordinace lékařů v porovnání s minulým týdnem zaplnily především nejmenší děti. Na 100.000 obyvatel je nemocných 2617 malých pacientů. Podle odborníků se na statistikách podepsalo především současné chladné počasí. Svou roli hraje i nedostatek slunečního svitu. ČTK to v pátek řekla Růžena Haliřová z olomoucké krajské hygienické stanice.


„Navýšení oproti předcházejícímu kalendářnímu období kopíruje meteorologické podmínky. Současné počasí ovlivňuje počet respiračních onemocnění. Navíc je málo slunečního svitu, což ovlivňuje i psychiku, která souvisí s fyzickou stránkou,“ uvedla hygienička Růžena Haliřová.

Současné vrtkavé počasí přitom nejvíce odnášejí nejmenší děti do pěti let. V porovnání s předchozím týdnem zaplnilo ordinace o 212 dětí na 100.000 obyvatel více. V některých částech kraje se přitom čísla v této věkové kategorii pohybují i kolem třítisícové hranice. Na Olomoucku je podle údajů hygieniků nyní nemocných 3607 dětí do pěti let na 100.000 obyvatel. Oproti předcházejícímu týdnu tento počet narostl o zhruba 350 pacientů. Na Přerovsku je to 2962 dětí, tam počet naopak snížil. „Děti to odnášejí nejvíce,“ doplnila hygienička.

V Olomouckém kraji je nyní v průměru nemocných 716 obyvatel na 100.000 obyvatel, oproti předcházejícímu týdnu je to o více než pět desítek lidí více. Větší počet nemocných je i v kategorii starších dětí do 14 let, celkem 1326 dětí, naopak nejméně plní ordinace dospělí.

Příští týden by mohly být už statistiky hygieniků příznivější. Podle meteorologů by se v Olomouckém kraji mělo počasí zlepšovat a přibývat i slunečního svitu. „Oblačnost a srážky očekáváme ještě během pondělka, v dalších dnech jich už ale bude stále méně. Teploty díky slunečnímu svitu začnou stoupat, ve čtvrtek už očekáváme teploty nad 20 stupňů,“ řekl ČTK Eduard Jarcovjak z Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?