V Opavě začala výstavba pavilonu interních oborů

12. 4. 2013 7:44
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Slezské nemocnici v Opavě začala včera výstavba nového pavilonu interních oborů. Nemocnice o jeho stavbu usilovala několik let. Propojen bude se současným interním pavilonem, který bude rekonstruován, řekl ČTK mluvčí nemocnice Daniel Svoboda.


Náklady na výstavbu, která potrvá necelé tři roky, budou 205 milionů korun, dalších 80 milionů korun bude stát interiérové vybavení a přístrojová technika. „V pavilonu se budou nacházet všechny interní neoperační obory,“ uvedl Svoboda. Kromě lůžkových oddělení v něm budou i ambulance. Přesune se tam například neurologické, plicní či kožní oddělení a součástí pavilonu bude také jednotka intenzivní péče.

„Výstavbou pavilonu interních oborů bude ve Slezské nemocnici v Opavě péče poskytována v převážné většině ve dvou moderních pavilonech, což bude generovat velké úspory v energiích,“ podotkl Svoboda.

Stavět se podle něj bude za plného provozu a výstavba by neměla výrazně omezit provoz nemocnice. „Jsme rádi, že se podařilo zařadit zahájení této akce do rozpočtu Moravskoslezského kraje pro letošní rok,“ řekl ředitel nemocnice Ladislav Václavec.

Podle náměstka hejtmana Jiřího Martinka (ČSSD) bude celá výstavba pavilonu interních oborů financována z krajského rozpočtu. Původně se předpokládalo, že by cena mohla přesáhnout 350 milionů korun. Při výběru dodavatele stavby se ji však podařilo snížit. „Situaci v nemocnici stavba tohoto pavilonu velmi usnadní. Dnes jsou interní obory v podstatě v několika pavilonech. Koncentrace do jednoho pavilonu má své jednoznačné plusy,“ podotkl Martinek. Navíc pavilon, k němuž bude nová budova připojena, je ve špatném stavu, dodal.

Moravskoslezský kraj ještě letos počítá například s tím, že zahájí výstavbu pavilonu chirurgických oborů v nemocnicí ve Frýdku-Místku, která bude rovněž patřit k významným investicím ve zdravotnictví. V plánu je i rekonstrukce gynekologicko-porodního oddělení v Nemocnici s poliklinikou Karviná-Ráj nebo rekonstrukce ARO v nemocnici v Třinci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?