V Oxfordu začali testovat novou vakcínu proti ebole

7. 1. 2015 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Vědci z univerzity v anglickém Oxfordu dnes zahájili klinické testy nové vakcíny proti ebole. Očkovat budou 72 dospělých dobrovolníků ve věku 18 až 50 let. Předchozí pokusy na opicích údajně prokázaly plnou ochranu proti nemoci, která si v západní Africe vyžádala již více než 8000 životů.


Informoval o tom zpravodajský web BBC.

Vakcínu, kterou vědci testují, vyvinula farmaceutická firma Janssen, která je součástí společnosti Johnson and Johnson. Podle šéfa výzkumného týmu Matthewa Snapea budou lékaři očkovat všechny dobrovolníky během jednoho měsíce, některé i vícekrát. Hlavním cílem prvních testů je zjistit, zda je vakcína pro pacienty bezpečná a zda nevykazuje závažné vedlejší účinky. Podobné zkoušky, i když v menším rozsahu, budou probíhat rovněž ve Spojených státech a třech afrických zemích, které ebola nepostihla.

Podle firmy Johnson and Johnson projde vakcína kromě Británie v příštích třech měsících dalším rozsáhlým testováním v několika evropských a afrických zemích a v polovině tohoto roku by se mohla dostat do postižených oblastí - do Sierry Leone, Libérie a Guineje. K dispozici by měly být asi dva miliony dávek.

Dosud nejhorší epidemie eboly v dějinách vedla k urychlení výzkumu na vakcíně a lécích proti této nemoci způsobující krvácivou horečku.

Už loni v září zahájil jiný tým v Oxfordu klinické testy vakcíny vyvinuté společností GlaxoSmithKline a americkým Národním ústavem zdraví. Jejich výsledky by měly být známy v následujících týdnech. Ještě v lednu by ji pak mohli využít zdravotníci pracující v postižených zemích.

Vakcína společnosti NewLink Genetics, na níž nedávno koupila práva firma Merck, se nyní testuje ve Švýcarsku. V prosinci se zkoušky dočasně zastavily kvůli stížnostem dobrovolníků na bolesti v kloubech. Tento týden byly obnoveny, pacienti však dostávají nižší dávky.

Vakcína proti ebole se vyvíjí podle BBC například i v Rusku.

„Skutečnost, že máme přinejmenším tři vakcíny proti ebole, které se testují, je dobrou zprávou,“ uvedl doktor Snape. Podle něj se tím zvyšuje pravděpodobnost, že se firmám posléze podaří vyrobit dostatečné množství dávek. „Čím více vakcín a výrobců na tom pracuje, tím lépe,“ dodal.

Ebole v západní Africe podlehlo podle nejnovější bilance Světové zdravotnické organizace (WHO) 8153 lidí. Celkem se jich nemocí nakazilo 20.656.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?