V Pardubické krajské nemocnici se bude stavět nová psychiatrie

15. 8. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
V Pardubické krajské nemocnici se bude stavět nová budova psychiatrie. Kapacita lůžek se proti dnešku zdvojnásobí. Náklady se předběžně odhadují na 100 až 150 milionů korun, upřesní se po zpracování projektové dokumentace, řekl ČTK náměstek hejtmana Roman Línek, do jehož gesce zdravotnictví spadá.


Nový pavilon psychiatrické péče bude zahrnovat jednu stanici s 20 lůžky v uzavřeném režimu a druhou s 30 v otevřeném režimu. Bude v něm umístěn i denní stacionář pro 25 klientů a velká ambulantní část. Podle Línka se také rozšíří obory psychiatrie o potřebné specializace na děti a seniory, které v nemocnici dosud chyběly, a přibude také dětská klinická psychologie. Pavilon by měl stát nedaleko vodárenské věže.

Pracoviště psychiatrie v Pardubické nemocnici jsou nyní ve třech vzdálených budovách bez přímého propojení. Po vzniku nového pavilonu v roce 2018 až 2019 se buď zbourají nebo využijí pro jiné obory.

Obor psychiatrie v kraji naráží na nedostatek psychiatrů a zdravotnického personálu. „Pardubická psychiatrie personál má, ale má naprosto nedůstojné podmínky. Nová budova bude komfortnější pro pacienty a atraktivnější pro zaměstnance,“ uvedl Línek.

Letos se dočkala modernizace a přístavby oddělení psychiatrie Svitavská nemocnice. Téměř za 110 milionů korun byl opraven bývalý klášter redemptoristů z konce 19. století, který byl už v havarijním stavu. Nový pavilon má 55 lůžek, o 30 více než dříve, a disponuje modernějším prostředím.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?