V Pekingu zřejmě zaznamenán případ SARS

23. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Čínské ministerstvo zdravotnictví včera oznámilo, že v Pekingu byl hospitalizován člověk s podezřením na onemocnění SARS. Jde o první případ této infekční nemoci zaznamenaný v čínské metropoli od loňského vypuknutí smrtelné nákazy v zemi...


PEKING -

„Čínské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že v Pekingu byl zjištěn pacient podezřelý z infekce SARS,“ informovala včera agentura Nová Čína.

Podle dalších informací jde o dvacetiletou zdravotní sestru, která pracuje v jedné pekingské nemocnici. První symptomy onemocnění se u této ženy projevily 4. dubna, hospitalizována byla 14. dubna.

Následně agentura oznámila, že pekingské zdravotnické orgány daly izolovat pět osob, které s nakaženou pacientkou přišly do styku. „U pěti osob, které byly s pacientkou v úzkém kontaktu, byla zaznamenána horečka a další symptomy. Všechny byly přemístěny od izolace, kde budou podrobeny pozorování,“ citovala agentura nejmenovaný zdroj z ministerstva zdravotnictví.

Vzhledem k tomu, že v poslední době mělo s nemocnou ženou kontakt celkem 171 osob, se lékařský dohled kromě pěti hospitalizovaných případů rozšířil i na zbývající lidi.

SARS (syndrom akutního respiračního selhání) byl poprvé zaznamenán koncem loňského roku v jihočínské provincii Kuang-tung a odtud se rozšířil do více než 30 dalších zemí. Celkem bylo nakaženo osm tisíc osob, asi desetina z nich nákaze podlehla.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?