V Plané se stále léčit nebude

13. 9. 2006 8:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Do včerejší dražby zkrachovalé a tři a půl roku uzavřené nemocnice v Plané na Tachovsku se nikdo nepřihlásil. Opakovala se tak situace z černové dražby. Zájem sice má Západočeská nemocnice, a.s. Ta ale nakonec nesložila dražební jistinu. Člen představenstva firmy Tomáš Micka, který včerejší dražbě přihlížel, uvedl, že čeká na snížení vyvolávací ceny...


Zájem o Nemocnici Planá má sice Západočeská nemocnice, a.s. Ta se ale včerejší dražby neúčastnila. Čeká totiž na snížení vyvolávací ceny.

Plzeň - Do včerejší dražby zkrachovalé a tři a půl roku uzavřené nemocnice v Plané na Tachovsku se nikdo nepřihlásil. Opakovala se tak situace z černové dražby. Zájem sice má Západočeská nemocnice, a.s. Ta ale nakonec nesložila dražební jistinu. Člen představenstva firmy Tomáš Micka, který včerejší dražbě přihlížel, uvedl, že čeká na snížení vyvolávací ceny. Ta byla 70 milionů korun. Nijak vysoká se nezdá konkurznímu správci Janu Špelinovi. „Tržní cenu znalec vyčíslil na 105 milionů, takže 70 milionů je příznivých,“ uvedl. Neočekává proto, že by věřitelský výbor nějak rapidně cenu snížil.

Neblahou roli v celé kauze podle Špeliny sehrál starosta Plané Karel Vrzala, který veřejně prohlásil, že by se měla cena snížit. Vrzala je přitom s pohledávkou města zároveň členem věřitelského výboru.

„Myslím, že je to střet zájmů, aby jednal se zájemci a sliboval jim snížení ceny a na druhou stranu měl hájit zájmy věřitelů,“ uvedl Špelina. Vrzala oponoval, že v zájmu věřitelů je hlavně to, aby se v nemocnici znovu léčilo, protože mezi nimi jsou hlavně dodavatelé zdravotnického materiálu, kteří by tak mohli začít zase dodávat. Právě Vrzala je dlouholetým bojovníkem za znovuotevření nemocnice. Jeho političtí konkurenti však hovoří o tom, že na Nemocnici Planá postavil svoji kampaň před komunálními volbami.

Podle členky Rady města Planá Anny Báčové by bylo zájemců víc, kdyby nebyla nemocnice zařazena mezi nezisková zdravotnická zařízení, která by měla pracovat v neziskovém režimu. „Případní zájemci o koupi nemocnice by ale chtěli vydělané peníze samozřejmě využívat nejen na obnovu zdravotnického zařízení, ale i na splácení úvěrů,“ uvedla Báčová. Zákon o neziskových nemocnicích krátce před parlamentními volbami protlačili sociální demokraté.

Micka uvedl, že Západočeská nemocnice chce v Plané začít léčit pacienty. V nemocnici chce otevřít chirurgii, internu, gynekologii a dětské oddělení. Licence na provozování lékařské praxe prý měla firma přislíbené od sociálně demokratického ministerstva zdravotnictví. „Nyní jsme názor ministerstva nezjišťovali,“ uvedl Micka. Předjednané podle něj ale jsou smlouvy s pojišťovnami.

Špelinovým zájmem je, aby do konce roku byla další dražba. O termínu a vyvolávací ceně rozhodne věřitelský výbor.

Co je ke koupi?

Areál nemocnice s pozemky cca 2,7 ha.

V areálu je moderní šestipodlažní nemocniční budova dokončená v roce 1999 o zastavěné ploše 1917 metrů čtverečních, dále čtyřpodlažní pavilon z roku 1909, budova dětského oddělení s poloviny 80. let 20 století a další stavby obslužných a souvisejících provozů.

JITKA ŠRÁMKOVÁ, Plzeňský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?