V Plzni se chystá velký kongres reprodukčních imunologů

30. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Prestižní kongres Evropské společnosti pro reprodukční imunologii a desátý výroční kongres českých reprodukčních imunologů se koná v těchto dnech v Plzni. "Ze šestadvaceti zemí přijedou přes dvě stovky specialistů tohoto vědního a medicínského oboru, řekla předsedkyně kongresu Zdenka Ulčová-Gallová...


PLZEŇ - Prestižní kongres Evropské společnosti pro reprodukční imunologii a desátý výroční kongres českých reprodukčních imunologů se uskuteční od 30. června do 3. července v Plzni.

„Ze šestadvaceti zemí přijedou přes dvě stovky specialistů tohoto vědního a medicínského oboru, který se zabývá některými z možných příčin stále narůstající lidské neplodnosti, řekla předsedkyně kongresu a jedna ze zakladatelek české reprodukční imunologie Zdenka Ulčová-Gallová.

Účastníci kongresu budou diskutovat o zlepšení diagnostických metod neplodnosti z imunologického hlediska. Reprodukční imunologové se kromě vědeckého výzkumu podílejí v praxi na léčbě neplodných párů, zejména při IVF.

Ze svého pohledu zkoumají, zda se u pacientů nevytvářejí protilátky proti spermiím, vajíčkům nebo proti časnému embryu či plodu, což může vést k neplodnosti a potratům.

„Budeme se věnovat i umělému oplodnění a přenosu embryí a hlavně těm pacientkám, které i přes úspěšné oplodnění ve zkumavce nakonec potratí,“ popsala dál Ulčová-Gallová.

DÁLE ČTĚTE:
Imunologie reprodukčního procesu
Neplodné páry spoléhají i na drahou spermobanku

Pokud lékaři včas odhalí imunologickou příčinu bránící splynutí spermie a vajíčka,

lze ji zejména v centrech pro reprodukční imunologii léčit a postupně odstranit.

„Pro mě je pak úspěšný ten pár, který po zaléčení tradičními i našimi postupy přijde a ukáže nám dítě na rukou,“ říká Ulčová-Gallová.

Další část přednášek na kongresu se bude věnovat sliznicím reprodukčního traktu a mechanismům, které mají ochránit spermie a vajíčka nebo plod.

ODBORNÉ AKCE:
Přehled akcí odbornýchspolečností na 2. pol.letošního roku najdeteZDE

„Bude se hodně mluvit také o imunopatologii v těhotenství; po linii reprodukční imunologie lze vysvětlit i různé komplikace u těhotných žen,“ uvedla odbornice.

Kromě úsilí o vyléčení neplodných párů nabízí reprodukční imunologie velké možnosti i v antikoncepci.

„Imunologický přístup je velmi zajímavý, protože může být veden několika směry; například použitím přesně definovaných látek ze spermie nebo vajíčka můžeme cíleně vytvořit protilátky, které budou mít za úkol zablokovat splynutí spermie s vajíčkem,“ popsala prezidentka kongresu.

Zatímco při hledání a léčení příčin neplodnosti se reprodukční imunologie stává nedílnou součástí medicíny, v oblasti imunologické antikoncepce jsou výzkumy zatím ještě v začátcích.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?