V pololetí byly tři z pěti nemocnic Pardubického kraje ve ztrátě

29. 8. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle účetní závěrky k 30. červnu skončily tři z pěti nemocnic Pardubického kraje ve ztrátě. Zisk vykázala Pardubická krajská nemocnice a Orlickoústecká nemocnice. ČTK o tom informoval mluvčí hejtmanství Jakub Rychtecký.


Ekonomickou bilanci zdravotnických zařízení však zkreslují finanční subvence kraje.

Pardubická nemocnice dosáhla za první pololetí zisk 65 milionů, Orlickoústecká 14 milionů korun. Ztráty kolem deseti milionů mají zbylé tři nemocnice v Chrudimi, Svitavách a Litomyšli, podle hejtmanova náměstka Romana Línka (KDU-ČSL), do jehož gesce zdravotnictví spadá, se však i jejich hospodaření zlepšilo. Krajská nemocnice ztrátovým zařízením vypomáhá svými volnými penězi k vypořádání dlouhodobých závazků po splatnosti. „Výše zápůjčky činí shodně 33,3 milionu korun,“ uvedl Rychtecký.

Příkladem vzájemně výhodné partnerské spolupráce pěti nemocnic je nyní také půjčka aktuálně volných peněz Pardubické krajské nemocnice nemocnicím ve Svitavách, Litomyšli a Chrudimi k vypořádání dlouhodobých závazků po splatnosti.

Podle bilančních plánů by měly čtyři z pěti nemocnic Pardubického kraje letos hospodařit se ztrátami. S účetním ziskem počítá jen Pardubická krajská nemocnice. Nemocnice jsou celkově dlouhodobě ztrátové. Nad vodou je udržuje pouze finanční výpomoc hejtmanství, takzvané vyrovnávací poplatky. V roce 2012 kraj poskytl zdravotnickým zařízením touto formou přes 215 milionů, vloni více než 145 milionů a letos zatím zhruba 100 milionů korun.

Pět nemocnic, které jsou nyní samostatnými akciovými společnostmi, zahájilo 1. července formální proces fúze. Na jeho konci bude jediný nový subjekt s názvem Nemocnice Pardubického kraje, který bude do obchodního rejstříku zapsán na přelomu roku. Spojení by mělo zajistit lepší hospodaření zdravotnických zařízení a odstranit hrozbu insolvence. Během dvou let se také zvýší základní kapitál nemocnic celkově o 250 milionů korun, aby se eliminovaly kumulované ztráty z minulosti. V příštích letech by měla restrukturalizace zdravotní péče včetně koncentrace oborů do některých nemocnic, společné nákupy léků a zdravotnického materiálu, centralizace řízení, spojený informační systém a sdílené služby přinést značné úspory.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?