V polovině prosince mají lékaři podat hromadnou výpověď

6. 12. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
V pátek odpoledne se v benešovské Nemocnici Rudolfa a Stefanie sešlo k diskusi ze stočlenného kolektivu asi 40 lékařů, kteří se zúčastnili protestní kampaně Děkujeme, odcházíme.


Besedu si přišel poslechnout i ředitel zdravotnického zařízení Milič Řepa. Zatímco v Benešově předchozí výzvu vyjadřující odhodlání z nemocnice kvůli platům odejít podepsalo z celkového počtu zhruba 30 procent, v celé republice tak učinilo z 16 tisíc lékařů, 4200 signatářů.

Výpovědi by měli podepsat do poloviny prosince a předat organizátorům protestu. Všechny výpovědi zkontroluje z formálního hlediska advokátní kancelář a předá jednotlivým zaměstnavatelům.

„Celorepublikovou akcí se nemocniční lékaři snaží upozornit, jaké berou mizerné platy.
Součástí kampaně je, že objíždíme sanitkou skoro všechny nemocnice v celé republice. Vždy, než jedeme do nemocnice, zastavíme na náměstí, měříme lidem tlak a zjišťujeme, co si myslí o stavu českého zdravotnictví. Pak v nemocnici debatujeme s lékaři a snažíme se je přesvědčit od tom, že má smysl podat ke konci roku hromadnou výpověď, protože to je jediná možnost, kdy se s námi bude vláda bavit,“ vysvětlil Jan Sedláček z PR agentury, která pro lékařský odborový klub nátlakovou kampaň organizuje.

Skutečné výpovědi začali organizátoři sbírat od pondělí 29. listopadu. „Pevně věříme, že výpovědí bude tolik, že s námi bude muset vláda jednat. Požadujeme pro začínající lékaře alespoň jeden a půl násobek průměrné mzdy a trojnásobek pro atestovaného lékaře. Lékař má po šesti letech studia po nástupu do nemocnice 17 až 18 tisíc korun hrubého, což je 100 korun na hodinu. Po atestaci 150 korun,“ zdůvodnil pracovník PR agentury. Doktoři si vylepšují plat přesčasovými hodinami a dalšími úvazky.

„Lékaři dělají 1,5 až dva úvazky a nesmyslný počet hodin. Setkali jsme se s doktory, kteří dělají i 250 hodin přesčasů, přičemž 100 až 150 hodin přesčasů je běžná dávka. Kolikrát jdou po 24 hodinové službě ještě operovat,“ argumentoval Jan Sedláček. „Překračuje se zákon. Na jednom oddělení lékař pracuje a pak má ještě druhou pracovní dohodu na provedení práce. Je to neúnosné. Nemocnice se vylidňují, klesá počet absolventů.

Třetina z nich odejde do zahraničí. Do dvou, tří let to tady klekne. Jedná se o poslední záchvěv, kdy chceme vládě říct, přidejte lékařům, jinak vám tady nikdo nezůstane,“ vrstvil důvody protestu Jan Sedláček. „Ministr si asi nedokáže spočítat, že ty lékaře nemůže nechat odejít, protože by se musely zavírat nemocnice, a to si nikdo nedovolí. Už teď na odděleních chybí 10 až 15 procent lékařů, a když z klíčových oddělení odejdou dva až tři, tak přestane fungovat. Systém zdravotnictví se zhroutí,“ prorokoval public relation manažer.

Na Masarykově náměstí byl v pátek u Š 1203, z poloviny natřené jako sanitka a z poloviny jako pohřební vůz, i mladý gastroenterolog z Karlových Varů, který rozdával letáky.

„Mrznu tady, abych akci podpořil,“ uvedl. A poté staršímu muži vysvětloval, že lékaři nechtějí odejít do Německa, ale jen z nemocnic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?