V Polsku se na operaci čeká až pět let, nemocnicím chybějí peníze

15. 9. 2010 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé v Polsku, kteří mají zdravotní problémy a nemohou si dovolit léčení v soukromém zdravotním zařízení, se musejí obrnit obrovskou trpělivostí. Až pět let musí pacient v této zemi v krajním případě počkat, než na něj dojde řada na operaci.


V jedné z nemocnic, které se staly „rekordmany“ v nově zveřejněné zprávě nejvyššího kontrolního úřadu (NIK), na operaci čeká skoro 2760 pacientů. Za tento neradostný stav prý může hlavně nedostatek peněz, s nímž se polské zdravotnictví dlouhodobě potýká, ale i protekce.

Pacient ve městě Kościerzyna na severu Polska, který potřebuje vyměnit kyčelní kloub, si na tuto operaci musí počkat 1824 dnů.

„Doba čekání se prodlužuje, protože nemocnice na zákroky přijímají lidi mimo pořadník a i takové, u kterých operace není nevyhnutelně nutná,“ řekl předseda NIK Jacek Jeziorski.

Vše prodlužuje také nepořádek v pořadnících, závady zdravotnické techniky, nedostatečná vybavenost nemocnic, ale hlavně nedostatek finančních prostředků, podotkl Jeziorski. Jeho úřad si chce posvítit na případy, kdy se pacienti na operaci dostali, aniž byli zapsáni v pořadí, protože to budí podezření, že se jim této výsady dostalo za úplatek.

NIK zjistil, že peníze, které nemocnice dostávají od Národního zdravotnického fondu (NFZ), jim zdaleka nestačí na léčení všech pacientů, kteří by to potřebovali. Z prostředků NFZ je hrazena péče ve veřejných zdravotnických zařízeních.

„Můžeme léčit o třetinu pacientů více pod podmínkou, že na to budou peníze,“ řekl Marek Chojnowski, ředitel jedné z nemocnic v Bialystoku na severovýchodě země. V ní fronty patří k nejdelším v Polsku. „Čekání je součástí systému ochrany zdraví v Polsku a v Evropě,“ podotkl Chojnowski.

Některé nemocnice musejí odkládat operace, protože se jim porouchají přístroje a nemají za ně náhradu. Jinde zase chybí lékaři a zdravotní sestry. Těch je na trhu práce v Polsku nedostatek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?