V Polsku se šetří souvislost mezi úmrtími a užitím závadného léku

14. 11. 2006 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Skandál se záměnou léků v Polsku vyvolal rozsáhlou kontrolu případů, kdy pacient, který užíval závadný lék corhydron, zemřel. Ministr zdravotnictví Zbigniew Religa řekl, že zatím není potvrzen žádný případ smrti v přímé souvislosti s užitím uvedeného léku. Nicméně budou znovu prošetřena všechna úmrtí osob, které měly corhydron doma...


Varšava -

Agentura PAP zveřejnila případ, kdy šestapadesátiletému muži podali lékaři v době resuscitace corhydron. Pacient zemřel. Podle znalců byla příčinou smrti nedostatečná činnost krevního oběhu a dýchacích cest. Prokuratura ale již zahájila zkoumání ampulek po léku corhydron, který pacient dostal.

Ministerstvo zdravotnictví minulý týden varovalo Poláky před užíváním léku proti astmatu a alergiím corhydronu, neboť jeho balení polský výrobce omylem naplnil potenciálně smrtelným lékem chlorsuccillinem. Ten se používá v chirurgii jako anestetikum a látka uvolňující svalstvo. Jeho požití ale může být až smrtelné, nedostane-li se pacientovi včas lékařské pomoci.

Všechna vyměněná balení byla podle agentury PAP distribuována na polském trhu. Corhydron není v Česku podle informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv registrován.

Do oběhu v Polsku se dostalo zhruba 6600 balení vadných léků. Společnost Jelfa kvůli tomuto skandálu musela zastavit veškerou výrobu, dokud inspektoři v podniku neukončí rozsáhlou kontrolu. Firma již oznámila, že vyplatí odškodnění osobám, kterým by se cokoliv stalo po užití léku. Zaměstnanci byli vyzváni k čerpání dovolené. Vedení společnosti zatím nerozhodlo o žádných personálních změnách.

Vstupní kontrola inspektorů odhalila, že ve firmě panoval velký nepořádek, a to zejména v oblasti bezpečnosti. Některé ampulky s léky údajně nebyly vůbec označené. Výsledky kontroly by podle šéfa resortu zdravotnictví měly být známy během několika dní.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?