V porodnicích v Plzeňském kraji se loni narodilo více dětí

7. 1. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Více dětí než v roce 2013 se loni narodilo ve většině ze šesti porodnic v Plzeňském kraji. Stoupl počet celkový porodů v v nemocnicích zřizovaných Plzeňským krajem, v plzeňské fakultní nemocnici (FN) i v soukromé Mulačově nemocnici v Plzni.


I když takzvaný baby boom už odeznívá, zdravotníci ve FN přivedli loni na svět 3370 dětí, oproti roku 2013 o 89 více, řekl ČTK přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Zdeněk Novotný. V nemocnicích zřizovaných krajem se loni narodilo celkem 1904 dětí, o rok dříve jich bylo 1853, doplnil mluvčí krajského zdravotnického holdingu Jiří Kokoška.

V soukromé Mulačově nemocnici v Plzni se loni narodilo 458 novorozenců, o 78 víc než v předchozím roce, řekla dnes ČTK pracovnice nemocnice. Další porodnice už v kraji nejsou.

„Z celkového počtu narozených bylo 156 dvojčat. Toto číslo je vysoké zejména díky metodám asistované reprodukce, ale zároveň již nestoupá. Trojčata ani jiná vícerčata se ve FN Plzeň nenarodila,“ uvedl Novotný. Při vrcholu baby boomu se ve FN narodilo v roce 2008 celkem 3587 miminek a v následujícím roce 3572 dětí.

Primář neonatologie Jiří Dort doplnil, že nejmenším miminkem, o které loni lékaři ve fakultní nemocnici pečovali, bylo dítě s porodní váhou 550 gramů, největší novorozenec měl více než devětkrát vyšší váhu - 5070 gramů. Porodnice a neonatologie ve fakultní nemocnici sídlí v nové budově z roku 2007, jejíž vybavení a komfort jsou podle mluvčí nemocnice Gabriely Levorové srovnatelné s nejlepšími nemocnicemi v Evropě.

Moderní prostředí nově postavené nemocnice láká rodičky také do Klatov, kde porodnost poslední dva roky výrazně roste. Loni se tam narodil rekordní počet 731 dětí, z toho bylo sedm párů dvojčat, uvedl Kokoška. Přitom například v roce 2012 se ještě ve staré porodnici narodilo 483 novorozenců. O stovku dětí více než v roce 2013 se narodilo v menší nemocnici ve Stodu, kde loni přivedli na svět 418 dětí. O téměř pět desítek dětí méně přišlo loni na svět v nemocnicích v Rokycanech a v Domažlicích.

Také úřad centrálního obvodu, který vede matriku pro Plzeň, za loňský rok eviduje více narozených dětí, víc bylo chlapců než dívek. Nejčastějšími jmény se, jako už tradičně, stala loni Eliška, Tereza, Jan a Jakub. Elišek matrika loni zapsala 85, Janů 129, Jakubů bylo 113 a Terez 77, uvedl starosta obvodu Radislav Neubauer.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?