V Praze hrozí epidemie HIV

22. 12. 2016 11:08
přidejte názor
Autor: Redakce

V souvislosti s aktuálními statistikami výskytu HIV v Praze lze podle odborníků mluvit o začátku epidemie v gay komunitě, kde se výskyt nemoci blíží pětiprocentní hranici prevalence. Infikován je tedy každý její dvacátý až dvacátý pátý člen.




V hlavním městě žije přibližně 45 tisíc gayů, přičemž je zde hlášeno přes 1 500 nákaz HIV. Pokud stávající trend zůstane nezměněn, bude do deseti let virem nakažen každý desátý gay v Praze. Nárůst infekce HIV je výrazný i v Ostravě, Ústí nad Labem a Brně, informoval o tom MUDr. Ivo Procházka, CSc., vedoucí HIV poradny České společnosti AIDS pomoc. Z evropských epidemiologických modelů vyplývá, že až čtvrtina případů není vůbec diagnostikována. Pro nákazu přitom platí stejná pravidla jako pro jakékoli jiné infekční onemocnění – čím více nosičů viru v populaci je, tím snadněji a rychleji se šíří.

Gayové v ohrožení

Podle odborníků není alarmující růst případů HIV nutně zapříčiněn tím, že by se lidé více vydávali zdravotním rizikům a kondom používali méně než v minulosti. Gayové jsou však vystaveni mnohem vyššímu riziku nákazy než zbytek populace. Virus se při homosexuálním styku přenáší snadněji a pravděpodobnost styku s infikovaným, který o své nákaze neví, je rovněž výrazně vyšší než u heterosexuální populace.

Zlepšit účast státu

„Pravidelné testování alespoň jednou za rok by se mělo stát součástí života každého gaye, a to i v případech, kdy člověk nestřídá partnery,“ zdůrazňuje Procházka. Stát by měl proto přehodnotit přístup k prevenci onemocnění HIV. Je potřeba ji zacílit zejména na gay komunity ve městech, kde je výskyt nejvyšší. „Pokud bude prevence HIV založena na moralizování, nebo dokonce na kriminalizaci, budou se lidé testování vyhýbat a epidemie se bude dále a rychleji šířit“, doplňuje Procházka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?