V Praze jednají až do čtvrtka porodní asistentky z celého světa

2. 6. 2014 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Větší podporu politiků pro požadavky porodních asistentek, včetně nutných změn zákonů, očekávají české účastnice Mezinárodního kongresu porodních asistentek, který se do čtvrtka koná v Praze.


Letos potřicáté ho pořádá Mezinárodní konfederace porodních asistentek, přihlášeno je 3500 účastnic z celého světa. První setkání bylo v roce 1925 také v Praze, porodní asistentky tehdy přijali prezident Tomáš Garrigue Masaryk a pražský primátor.

„Doufejme, že nepůjde od politiků jen o formální záštitu, ale hlavně o příslib aktivně se podílet na nutných změnách českého porodnictví, potažmo na posílení profesní role porodních asistentek,“ uvádí kongresový web.

V Česku po roce 1989 zesílil hlas matek, které chtějí rodit doma jen se svou porodní asistentkou. Zákon sice porod doma nezakazuje, ale zdravotní pojišťovny ho nehradí. Žena si musí zaplatit asistentku sama, což ji podle dostupných informací vyjde na 8000 korun.

Ministerstvo zdravotnictví, Česká lékařská komora i odborná společnost gynekologů a porodníků plánované porody doma odmítají jako neúměrné riziko pro matku i dítě. Apelují na zodpovědnost matky za nenarozený život, matky naopak odkazují na své právo rozhodovat o sobě.

Spor je hlavně o rizikovost porodů. Porodníci upozorňují, že i normálně se vyvíjející porod se u zcela zdravé ženy může náhle změnit v drama, kdy kvůli komplikacím jde o život dítěte či matky.

Porod vedený prezidentkou Unie porodních asistentek Ivanou Königsmarkovou, který skončil úmrtím novorozence, dokonce řešil soud. Hrozilo jí vězení a vysoká pokuta, odešla s osvobozujícím rozsudkem, soud vinu neprokázal. Porodní péčí v ČR se zabývá také Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Jde o stížnost dvou matek, které chtěly rodit doma s porodní asistentkou, verdikt zatím nebyl vynesen.

Ministerstvo zdravotnictví umožnilo od letošního ledna matkám rodit v porodnici bez lékaře jen s porodní asistentkou. Zdravotní pojišťovna to na rozdíl od porodu doma platí. Porod může vést asistentka zaměstnaná v porodnici, nebo ta, kterou si matka přivede. Asistentka ale musí mít s porodnicí smlouvu. Od loňského prosince je v Česku možný také ambulantní porod, žena může odejít s novorozencem dřív než za doporučených 72 hodin.

Podle ministerstva má zájem rodit v porodnici jen s porodní asistentkou jen pět až deset procent žen, naprostá většina si nepřeje nic měnit a chtějí dál rodit za přítomnosti lékaře.

V nemocnicích, ordinacích a na dalších pracovištích působí v ČR zhruba 4000 porodních asistentek.

Péči doma, kterou si žena zaplatí, jich poskytuje jen pár. Všechny se ale shodují v tom, že v ČR nefunguje model kontinuální péče o ženy před porodem, během porodu a po porodu prostřednictvím jedné zvolené porodní asistentky. V krajním případě se prý může žena dostat do péče až 60 cizích osob, což ji stresuje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?