V Praze jsem se podruhé narodil

21. 8. 2013 10:56
přidejte názor
Autor: Redakce

Lyonel Badette je šestadvacetiletý Haiťan. Od roku 2010 pracoval v jednom z projektů společnosti Lékaři bez hranic, především jako tlumočník pro tamní pacienty. Byl přítomen některým lékařským výkonům, a dokonce se na nich i aktivně podílel. Loni v říjnu přiletěl do Prahy, aby se stal studentem oboru všeobecné lékařství na 1. lékařské fakultě UK v Praze.

Lyonel Badette.
Autor: Eduard Karkan
 

Lyonel Badette
* 2. července 1986 v Delmasu, Port-au-Prince, Haiti

Přes dva roky pracoval v jednom z projektů Lékařů bez hranic (MSF) v haitském Leogane. Po zemětřesení v roce 2010 pomáhal Lékařům bez hranic jako překladatel pro kreolské pacienty. Později pracoval jako jeden z hlavních koordinátorů v týmu epidemiologů, kteří aktivně vyhledávali pacienty s cholerou. Od prvního momentu byl rozhodnutý věnovat se medicíně. Bohužel podmínky pro studium jsou na Haiti velmi obtížné, a tak vznikl nápad – díky obrovskému pochopení zástupců 1. lékařské fakulty UK se po úsp



OTÁZKA: Co jste dělal předtím, než jste odjel do České republiky?

ODPOVĚĎ:

Lyonel Badette

Lyonel Badette.

Žil jsem a pracoval na Haiti. Tři roky jsem působil v nemocnici Lékařů bez hranic ve městě Leogane, jež je vzdálené asi 35 kilometrů od haitského hlavního města Port-au-Prince, ve kterém jsem bydlel a každý den z něj dojížděl. V nemocnici jsem začínal nejprve jako překladatel. Doprovázel jsem chirurgy a další specialisty při jejich každodenní péči o pacienty, kteří mluví hlavně kreolsky. Někteří zahraniční kolegové hůře ovládali francouzštinu, těm jsem pak překládal do angličtiny. Později jsem dostal příležitost pracovat v týmu epidemiologů, kde jsme monitorovali choleru, jež aktuálně sužuje Haiti. Tady jsem s kolegy také objížděl odlehlé haitské vesnice, kde jsme realizovali nejrůznější preventivní programy. Zároveň jsme zaznamenávali počty případů cholery a odesílali je k další analýze do centrály Lékařů bez hranic. Podle toho se budovaly jednotlivé prvky projektu prevence a léčby cholery na Haiti. O víkendu jsem soukromě doučoval angličtinu.

21.8.2013 11:13:50

 

OTÁZKA: Jak jste se dostal do projektu Lékařů bez hranic v Leogane?

ODPOVĚĎ:

Lyonel Badette

Lyonel Badette.

Bylo to asi měsíc po zemětřesení v roce 2010. Jeden můj známý již tehdy s Lékaři bez hranic spolupracoval a oni hledali další překladatele. Tak jsem se jim ozval a začal jsem pro ně pracovat. Nejprve jsme dělali doslova na ulici. Před létem 2010 otevřeli Lékaři bez hranic v Leogane kompletně novou kontejnerovou nemocnici a já začal pracovat přímo v ní. Byla to pro mě obrovská zkušenost a také příležitost. U nás na Haiti a zejména po zemětřesení není jednoduché sehnat práci. Tahle byla jak smysluplná, tak i (na místní poměry) celkem dobře placená pro nás, Haiťany. Navíc jsem se díky tomu posunul k vysněnému cíli – studiu medicíny.

21.8.2013 11:13:51

 

OTÁZKA: Kdy jste se rozhodl věnovat se medicíně a proč?

ODPOVĚĎ:

Lyonel Badette

Lyonel Badette.

Bylo to zcela logické rozhodnutí. Ani vlastně nemohlo být jiné. Bavilo mě pracovat v nemocnici a být v každodenním kontaktu s pacienty. Ta práce měla smysl a postupně jsem se více zapojoval do medicíny po boku lékařů, kterým jsem překládal. Samozřejmě jsem nemohl pacienty ošetřovat ani operovat, ale stále více jsem začínal prakticky pomáhat a ve výjimečných situacích jsem lékařům také při drobných úkonech asistoval jako pomocník. Uvědomil jsem si, jak kvalitní péči mohou Lékaři bez hranic lidem na Haiti poskytnout, jde o jinak nedostupné zdravotní služby a léky, které si musíme v našich nemocnicích většinou draze zaplatit. Úplnou náhodou pak přišla nabídka od jednoho českého lékaře, kterou nejprve asi myslel z legrace. Přemýšleli jsme o tom, že bych začal studovat v České republice. A najednou se z toho stal reálný plán.

21.8.2013 11:13:51

 

OTÁZKA: Mohl byste studovat na Haiti? V hlavním městě přece lékařská fakulta je…

ODPOVĚĎ:

Lyonel Badette

Lyonel Badette.

Ano, je to jediná státní lékařská fakulta v zemi. Pak je tam ještě několik dalších, soukromých. Každý rok se na medicínu hlásí tisíce studentů, ale jen 150 až 200 jich bývá přijato. Někteří odjíždí studovat za přijatelných podmínek na Kubu. Jen ti nejbohatší si pak mohou dovolit studium ve Spojených státech amerických. Tušil jsem, že na státní lékařské fakultě nemám vzhledem k počtu uchazečů žádnou šanci. A protože nepatřím k bohatým Haiťanům, šance na jakékoli jiné studium byly rovněž minimální.

21.8.2013 11:13:51

 

OTÁZKA: Nakonec jste se rozhodl pro studia na 1. lékařské fakultě UK v Praze. Proč právě tady?

ODPOVĚĎ:

Lyonel Badette

Lyonel Badette.

Jak jsem říkal, byla to souhra náhod. Od jednoho z českých expertů Lékařů bez hranic přišla nabídka, která sice nijak nesouvisela se samotnou organizací Lékaři bez hranic, byla to spíš jeho soukromá iniciativa, ale na druhou stranu vypadala natolik reálně, že jsem se pro ni rozhodl. Od roku 2010 jsem se postupně připravoval na přijímací řízení, shromažďovali jsme potřebné dokumenty, a protože jsem mezitím také založil rodinu, musel jsem myslet i na ně. A také bych chtěl říci, že studovat právě 1. lékařskou fakultu při Univerzitě Karlově, která je jednou z nejstarších na světě, bylo jedním z nejšťastnějších řízení mého osudu.

21.8.2013 11:13:51

 

OTÁZKA: První rok studia máte skoro za sebou, mohl jste studovat v angličtině. Teď to asi bude horší, studovat v cizím jazyce není žádná legrace. Jak vám jde čeština? Jak jste na tom třeba s výslovností hlásky „ř“?

ODPOVĚĎ:

Lyonel Badette

Lyonel Badette.

Uvidíme, jak bude studium dále pokračovat. Pokud bych se vracel domů na Haiti, určitě by se mi více hodilo studium v angličtině. Ale závisí to na podmínkách a štědrosti sponzorů. Nicméně češtinu piluji. Je to velmi těžký jazyk, což asi řekne každý cizinec. Jsem pomalu schopný porozumět základnímu smyslu běžných sdělení a reaguji ve stručných odpovědích. Ano, „ř“ je opravdu velmi těžké… Mařenko, řekni ř, neřeknu, ty kořene, ty by ses mi řehtal.

21.8.2013 11:13:51

 

OTÁZKA: Které předměty máte nejraději a které vám spíše nejdou?

ODPOVĚĎ:

Lyonel Badette

Lyonel Badette.

Nejraději mám anatomii, jakkoli je nejtěžší. Je to obrovské množství informací. Zpočátku jsem se vůbec neorientoval v histologii a mikroskopování nejrůznějších tkání bylo mojí skutečnou noční můrou. Díky svým podporovatelům i spolužákům ve škole jsem své počáteční bídné výsledky vylepšil natolik, že bych si momentálně troufl zařadit se do lepšího průměru své třídy. Zatím vůbec netuším, o čem je například biofyzika. Je to dané i tím, že v rámci středoškolského studia na Haiti jsme se předmětům, jako je fyzika či matematika, tolik nevěnovali. Ale věřím, že s pomocí kolegů zvládnu i tyto předměty. Samozřejmě chápu, že nejdůležitější stále zůstává anatomie s histologií.

21.8.2013 11:13:51

 

OTÁZKA: Která zkouška pro vás byla zatím nejobtížnější?

ODPOVĚĎ:

Lyonel Badette

Lyonel Badette.

Těžko se mi odpovídá, které zkoušky jsou snadné a které ne. Všechny jsou vlastně na stejné úrovni a pro mě stejně důležité. Zatím bylo vždycky v mých silách je nakonec úspěšně absolvovat.

21.8.2013 11:13:51

 

OTÁZKA: Kolik studium stojí a kde na něj berete prostředky?

ODPOVĚĎ:

Lyonel Badette

Lyonel Badette.

Studium 1. lékařské fakulty UK v anglickém jazyce stojí ročně 325 tisíc korun. To je částka, kterou nemám, takže bych si studium ani nemohl dovolit, a v žádném případě by ji za mě nezaplatila ani moje zem, jakkoli taková stipendia někteří z mých spolužáků z jiných zemí využívají. Měl jsem to štěstí, že se o finanční prostředky na moje studium stará jedno občanské sdružení, jehož členem je i český lékař, který se mnou byl na Haiti. Spolu se svými kolegy úspěšně nashromáždil nejen prostředky na mé studium, ale i nezbytné peníze na ubytování a život tady. Zdaleka to není luxus, spíše naopak, ale v porovnání s tím, co znám z domova, je to královské. Kromě studia a ubytování dostávám 1000 korun na týden na jídlo a oblečení pro sebe a svoji rodinu. Zároveň nám s oblečením pomáhají přátelé, kteří za tímto účelem pořádají nejrůznější sbírky.

21.8.2013 11:13:51

 

OTÁZKA: Co vás nejvíce překvapilo, když jste přiletěl do Prahy?

ODPOVĚĎ:

Lyonel Badette

Lyonel Badette.

Předně to bylo počasí. Vystoupili jsme do mlhavého podzimního odpoledne s 8 stupni nad nulou. To je něco, co neznáme. Asi nejvíce jsem byl uchvácen tím, jak tady funguje doprava a že má pravidla. Veřejná doprava je v Praze opravdu luxusní, velmi dobře organizovaná, plynulá a pohodlná.

21.8.2013 11:13:51

 

OTÁZKA: Není vám tady zima?

ODPOVĚĎ:

Lyonel Badette

Lyonel Badette.

Zima je za námi, a tak je všechno veselejší. Samozřejmě nám v zimě byla zima. Nosili jsme hned několik vrstev, a ani to někdy nestačilo. Synovi jsme občas navlékali na ruce i ponožky, aby mu nemrzly. Naštěstí nikdo z nás neonemocněl. Teď v létě teploty pomalu šplhají k tomu, čemu u nás říkáme zima, tak jsem spokojený.

21.8.2013 11:13:51

 

OTÁZKA: Jste tady s manželkou a s malým synem. Jak se tady vaší paní líbí a co dělá?

ODPOVĚĎ:

Lyonel Badette

Lyonel Badette.

Moje žena je stejně nadšená jako já. Všude je to bezpečné, nemusíte se bát jít po ulici a dávat si pořád pozor na lidi kolem. V porovnání s domovem nám tady skoro nic nehrozí. Musím přiznat, že se jí někdy stýská po rodičích a kamarádech. Snaží se nalézt si nové přátele, navštěvuje některé komunity, stará se o syna, učí se český jazyk a také fungovat jako žena v Evropě. Všechno je pro ni nové a fascinující.

21.8.2013 11:13:51

 

OTÁZKA: Co všechno už jste v naší zemi viděl? Střední Evropa je přece jen něco jiného než Karibik.

ODPOVĚĎ:

Lyonel Badette

Lyonel Badette.

Zatím jsem toho mnoho neviděl. Snažím se věnovat na 100 procent studiu. Je to vlastně můj první výlet mimo rodné Haiti, a tak ani nemám možnost srovnávat Českou republiku s jinou evropskou zemí. Každopádně v porovnání s těmi karibskými je to perfektně fungující země. Poznávat Prahu při své cestě do školy mi zatím bohatě stačí. Zdaleka jsem neviděl všechno, co bych chtěl. A občas mi známí ukážou něco z českého venkova, který je rovněž kouzelný.

21.8.2013 11:13:51

 

OTÁZKA: Kde jste se narodil?

ODPOVĚĎ:

Lyonel Badette

Lyonel Badette.

Narodil jsem se v hlavním městě Port-au-Prince na Haiti. A vypadá to, že podruhé pak v Praze.

21.8.2013 11:13:51

 

OTÁZKA: Z jaké rodiny pocházíte?

ODPOVĚĎ:

Lyonel Badette

Lyonel Badette.

Pocházím z velice rozvětvené rodiny, tak jako ostatně každý Haiťan. Celkem mám 10 sourozenců. Dvě starší sestry již žijí mimo rodinu se svými partnery. Zbytek sourozenců ještě bydlí s rodiči a chodí do školy. Většina z mých příbuzných žije ve vesnicích na jihu Haiti a zbytek v hlavním městě. Vlastně se s valnou většinou příbuzných vidím minimálně. Jsem zatím jediný z celé rodiny, komu se podařilo dosáhnout středoškolského vzdělání, a následně dokonce i studia na univerzitě. Udělám maximum pro to, abych byl prvním lékařem v naší rodině, za což patří obrovský dík mým sponzorům, kteří mi to umožňují.

21.8.2013 11:13:51

 

OTÁZKA: Jak asi tak tráví haitský chlapec své dětství? Vzpomínáte na něj rád?

ODPOVĚĎ:

Lyonel Badette

Lyonel Badette.

Moje dětství nebylo nejhorší, ale zdaleka nebylo idylické. Kvůli hádkám mezi mými rodiči jsem postupně přišel o matčinu lásku a dnes se s ní ani nestýkám, i když bych si to velmi přál. Na druhou stranu tyto rozepře vedly k tomu, že jsme se stěhovali do hlavního města, kde jsem mohl chodit do lepších škol než v místě, kde žila moje matka.

21.8.2013 11:13:51

 

OTÁZKA: Kterými jazyky se na Haiti hovoří a kolika jazyky vládnete vy sám?

ODPOVĚĎ:

Lyonel Badette

Lyonel Badette.

Na Haiti mluvíme dvěma jazyky – kreolsky a oficiálním jazykem je francouzština. Já ještě mluvím plynně anglicky a teď už také trochu česky. Ahoj.

21.8.2013 11:13:51

 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?