V Praze se konal Den dětské onkologie, připomíná nádor oka

19. 2. 2018 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Rodiny s dětmi, které léčí nebo léčily se zhoubným nádorem, přišly do centra Prahy na akci Den dětské onkologie.


Tématem letošního čtvrtého ročníku je nádor oka zvaný retinoblastom. Součástí programu u Národního divadla byla beseda o dětské onkologii, taneční vystoupení či grafická dílna pro děti výtvarnice Elišky Podzimkové, která se s nádorem sama léčila.

Retinoblaston, vzácný nádor oka, postihuje děti do pěti let. „Doufáme, že díky Dni dětské onkologie a díky související mediální propagaci se maminky, které si toho všimnou, dostanou na specializované pracoviště o něco dříve,“ řekl Karel Švojgr z Kliniky dětské hematologie a onkologie nemocnice v Motole.

Tento typ nádoru se dá u dětí poznat na fotografii pořízené s bleskem, kdy se jedna sítnice neleskne červeně, ale bíle. Rodiče by si měli podle odborníků všímat také náhlého šilhání, které je dalším příznakem. Ročně lékaři v Česku odhalí šest až osm případů tohoto onemocnění.

S ohledem na to, že tento typ nádoru se u dětí obvykle podaří odhalit relativně brzy, je šance na přežití podle odborníků velká. Podle Švojgra přesahuje 95 procent. Donedávna však polovina malých pacientů přišla o oko. Nyní lékaři využívají novou metodu, při které při chemoterapii vedou katetr tepnou přímo k oku, takže cytostatika nemají negativní vliv na zbytek organismu. Tímto postupem se šance na záchranu oka zvyšují až na 90 procent.

Odborníci spolu s rodiči, jejichž děti onemocněním prošly, plánují vytvořit příručku pro rodiče, jak v případě této diagnózy postupovat. U ministerstva zdravotnictví si za tímto účelem zažádali o dotaci.

Akce Den dětské onkologie se každý rok pokouší upozornit na konkrétní téma z oblasti dětské onkologie i na nádorová onemocnění u dětí obecně. V grafické dílně na náměstí Václava Havla si mohli návštěvníci vytvořit lokny z barevných provázků a umístit je na fotografie dětí, které v důsledku léčby nádorového onemocnění přišly o vlasy. Lidé také měli možnost darovat vlastní vlasy na výrobu dětských paruk. Akci završí lampionový průvod na Václavské náměstí, kde večer vystoupí například zpěvačka Tonya Gravesová, zpěvák Petr Poláček a beatboxer BeatSolčy.

V České republice si ročně vyslechne diagnózu nádorového onemocnění asi 350 dětí, což je zhruba procento všech případů. V Evropě onemocní zhoubným nádorem ročně asi 35.000 dětí a adolescentů. Nejčastější jsou akutní leukémie a nádory mozku. Podle České onkologické společnosti České lékařské společnosti J. E. Purkyně je v Česku úspěšnost léčby dětských nádorů 83 procent.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?