V představenstvu Krajské zdravotní skončili tři zastupitelé

24. 4. 2014 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Na členství v představenstvu společnosti Krajská zdravotní (KZ), která sdružuje pět nemocnic v Ústeckém kraji, včera rezignovali tři z pěti krajských zastupitelů. Důvodem byla neslučitelnost těchto funkcí, nově budou členy dozorčí rady. Naproti tomu místopředseda představenstva Jiří Novák (KSČM) složil mandát zastupitele. Jediným, kdo zatím ani jednu funkci neopustil, je lídr hnutí Severočeši.cz Jiří Zelenka.


Na dnešním zastupitelstvu Ústeckého kraje, které personální změny v KZ schválilo, Zelenka nebyl. „Pan Zelenka mi avizoval, že se vzdá funkce v Krajské zdravotní. Svoji rezignaci ale zatím nepodepsal. Očekávám, že se tak stane v nejbližších dnech,“ řekl ČTK ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

Ministerstvo vnitra už loni kraj upozornilo, že podle zákona o volbách do krajských zastupitelstev je funkce zastupitele neslučitelná s funkcí statutárního zástupce firmy zřizované nebo vlastněné krajem. Ústecký kraj přitom vlastní 100 procent akcií KZ.

Tři teď už bývalé členy představenstva Jaroslava Dubského (KSČM), Františka Pelanta a Josefa Macíka (oba ČSSD) zvolili krajští zastupitelé do dozorčí rady Krajské zdravotní, ze které současně odvolali jediného zástupce opozičního hnutí PRO! Kraj Mariána Bystroně. „Je to bezprecedentní příklad politické zvůle vládnoucí moci a zcela mimo rámec slušného chování. Jsem přesvědčena, že pan Bystroň odváděl v dozorčí radě výbornou práci, což ovšem nebylo pochuti záměrům této kmotropolitiky,“ řekla zastupitelka Šárka Zímová Dostálová (PRO! Kraj).

Macíka přitom policie stíhá za porušení povinností při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s projektem vítání občánků v Ústí nad Labem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?