V Příbrami sloučí sociální a zdravotní služby do jedné organizace

27. 1. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Příbramští zastupitelé schválili záměr zřídit novou zastřešují organizaci Centrum zdravotních a sociálních služeb, do níž se má letos sloučit několik příspěvkových organizací.


Pod jednou hlavičkou by měly nově fungovat pečovatelská služba a domov pro seniory, městské jesle, rehabilitační stacionář, azylový dům, odborné sociální poradenství, středisko terénních služeb či protialkoholní stanice. Nová organizace bude podle vedení radnice moci snáze čerpat dotace a lépe hospodařit.

Někteří opoziční zastupitelé navrhovali tento bod z jednání vyřadit, město podle nich k záměru předložilo málo informací. Starosta Jindřich Vařeka (ANO) namítl, že se každý mohl informovat na radnici, což prý někteří zastupitelé učinili.

„Tak trochu to považuji i za zdržovací taktiku. My máme nějaké své plány, věci na sebe navazují. Pokud by došlo ke zdržení, mohlo by to znamenat další problémy,“ uvedl. Zastupitelé nakonec záměr schválili s tím, že v únoru bude celá věc podrobněji projednána za účasti veřejnosti, odborníků i zástupců dotčených organizací.

Podle místostarostky Aleny Ženíškové (ANO) nejde o nevyzkoušený experiment. Příbram se podle ní inspirovala v jiných městech, například v Jindřichově Hradci, Prostějově, Jičíně, Plzni nebo pražských městských částech.

„Systém, v němž jsou různé sociální služby přilepovány pod městský úřad bez ladu a skladu, je přežitý,“ uvedla. Všechny kroky byly podle Ženíškové také konzultovány s pracovníky úřadu vlády, ministerstva práce a Středočeského kraje.

Centrum vznikne přejmenováním pečovatelské služby a zachová si i její IČO. Celou organizaci povede jeden ředitel, na jeho místo bude vypsáno výběrové řízení. „Určitě to není o dosazování nějakých našich známých,“ prohlásila Ženíšková. Dalším krokem bude schválení zřizovací listiny a bude následovat postupná transformace. Centrum by mělo formálně vzniknout od 1. března, spuštěno má být podle Ženíškové od 1. července.

Některé služby byly dosud pod městem, jiné pod pečovatelskou službou a domovem důchodců. Cílem bylo podle místostarostky vše sjednotit.

Jednání příbramského zastupitelstva opět provázela konfrontační atmosféra. Zasedání se kvůli tomu protáhlo do pozdních nočních hodin.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?