V Rakousku je od nynějška možné "pilulku po" pořídit bez receptu

21. 12. 2009 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Takzvaná "pilulka po" je od nynějška v lékárnách v Rakousku k dostání bez lékařského předpisu. Uvolnění prodeje preparátu Vikela, který mohou ženy užít proti nechtěnému otěhotnění krátce po nechráněném sexu, ostře kritizovala rakouská katolická církev.


Nesouhlasí s tím ani vládní lidovci a opoziční populističtí svobodní. Informovala o tom agentura APA. V Česku jsou tyto tablety na recept.

O volný prodej své „pilulky po“ požádala před několika roky farmaceutická firma ministerstvo zdravotnictví. V jeho čele stáli po léta lidovci. Návrh tedy neměl šanci na úspěch. Mnozí lidé totiž užívání tohoto prášku označují za „malý potrat“.

Nynější sociálně demokratický ministr Alois Stöger se začal o možnosti získat tablety bez lékařského receptu zasazovat. Rozhodnutí, které vydal Spolkový úřad pro bezpečnost ve zdravotnictví, padlo po vyhodnocení posudků odborníků a institucí. Preparát je nyní bez předpisu „pro ženy všech věkových skupin“, uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Ministerstvo také napsalo lékárnám dopis. V něm je žádá o to, aby ženy při nákupu pilulky informovaly o jejím účinku. Měly by jim sdělit například to, že tento prášek nemůže nahradit antikoncepci, nemůže přerušit už existující těhotenství ani chránit proti sexuálně přenosným chorobám. Doporučit by měly také kontrolu u gynekologa, která by po užití měla následovat.

Podle šéfa hormonální ambulance univerzitní ženské kliniky ve Vídni Petera Friga se tableta má užít nejpozději 72 hodin po nechráněném sexu. Oplodněné vajíčko se díky ní neuhnízdí v děloze či prášek zabrání ovulaci. „Často místo toho, aby člověk letěl ve dvě hodiny nad ránem do lékárny, stačí vyřídit vše pohodlně příští ráno,“ uvedl gynekolog.

Zatímco zelení a sociální demokraté s volným prodejem pilulek souhlasí a vítají ho, lidovci a populisté jsou proti. K nim se s ostrou kritikou připojila i katolická církev.

Podle biskupa Klause Künga budou zvlášť mladé dívky k „tabletce po“ přistupovat jako k antikoncepci. Ženám se zdravotními problémy zas může prý preparát ublížit. „Jako vystudovaný lékař můžu jen s velkým zděšením vzít na vědomí, že ministr zdravotnictví přes jasné 'ne' lékařské komory souhlasil s okamžitým vydáváním bez receptu,“ uvedl Küng.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?