V Řecku kvůli krizi začnou víc umírat pacienti, počet JIP klesá

16. 11. 2012 7:07
přidejte názor
Autor: Redakce
V Řecku kvůli nedostatku peněz vyvolaném vleklou hospodářskou krizí zřejmě začnou víc umírat akutně nemocní občané. V zemi se totiž snižuje počet jednotek intenzívní péče (JIP). Od začátku krize klesl počet lůžek v těchto zařízeních o 20 procent a od začátku příštího roku budou na řadě další, píše na svém serveru deník Kathimerini.


Podle šéfa řecké zdravotní agentury pro intenzívní péči Apostolose Armaganidise bylo už uzavřeno 154 z celkového počtu 700 jednotek. A dalších 50 se k tomu chystá na začátku roku 2013 poté, co vyprší krátkodobé smlouvy se 120 zdravotními sestrami a 50 lékaři.

V průměru potřebuje podle Armaganidise v Řecku pomoc JIP 30 až 40 pacientů denně. Někteří už nemají šanci se do JIP s akutními potížemi dostat, čímž se zdvojnásobuje pravděpodobnost, že lidé s náhlými potížemi začnou více umírat.

Počet JIP v průměru na počet obyvatel je přitom v Řecku už beztak mnohem nižší, než je průměr Evropské unie. V zemi je pět jednotek na 100.000 obyvatel, zatímco unijní průměr činí 11,6 JIP. Nejlépe jsou zajištěni lidé v Rakousku, Lucembursku a Německu, kde je kolem 20 JIP na 100.000 obyvatel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?