V regionu chybí zubní pohotovost

10. 8. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V Libereckém ani Ústeckém kraji není odpolední zubní pohotovost. Karel Krois, mluvčí ústecké Masarykovy nemocnice, uvedl, že v případě nutnosti je jediná možnost: domluvit se na oddělení stomatochirurgie. "Ve vážných případech jistě poskytnou pomoc," uvedl. Jenže to je řešení z nouze...


Kritická je situace především v Ústeckém kraji. Víkendová pohotovost funguje pouze na jednom místě v Ústeckém kraji - v ústecké Masarykově nemocnici. Z Chomutova se pacient dostane vlakem a městskou dopravou do čekárny ústecké zubní ambulance zhruba za 2 hodiny, autem za 1 hodinu, ze Šluknovského výběžku za 1,5 hodiny autem a 3 až 4 hodiny vlakem.

Již před časem řekl Ivan Hajný z Děčína, že musel vyjet na zubní pohotovost do Ústí nad Labem. „Vezl jsem tam příbuznou, která nemá auto. Neumím si představit, že by s takovou bolestí zubů jela vlakem,“ stěžoval si.

Ale lidé přijíždějí i vlakem. „Když jsem jela z výletu v chomutovském lesoparku domů do Ústí, jela jsem ve vlaku s manželským párem. Nejeli za zábavou, ale na zubní pohotovost. Cesta byla pro ně doslova nekonečná,“ uvedla Lenka Hegrová z Ústí nad Labem.

„Na podzim se tento problém bude řešit s krajským úřadem, který zřizuje ambulantní pohotovostní péči,“ sdělila Martina Feilová, zubní lékařka a předsedkyně okresní stomatologické komory v Chomutově.

Na Liberecku mají občané šanci v liberecké nemocnici a ordinují také střídavě zubaři v některých městech podle rozpisu. Zubní víkendová pohotovost v Liberci je velmi přetížená. V zubní pohotovosti se čeká mnohdy dlouhé hodiny.

Jiří Benedikt, vedoucí odboru zdravotnictví Libereckého kraje, uvedl: „Liberecký kraj nestaví zubní pohotovost na stejnou úroveň jako pohotovosti lékařské. Dlouhodobě se ukazuje, že potřeba ošetřit náhlé bolesti zubů není až tak velká. Kraj neuvažuje o rozšíření stomatologické pohotovosti,“ uvedl Jiří Benedikt.

Ústecký deník

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Melezínek

Zubní pohotovost by měla být placená jako supernadstandardní péče tzn 2-3 tisíce Kč za ošetření. Každý může 1-2x ročně navštívit svého ošetřujícího zubaře a dát si hubu do pořádku. Pak nepotřebuje žádnou zubní pohotovost. A všichni bychom ušetřili.

Richard

Zubní pohotovost chybí snad v každém regionu. Je tomu tak proto, že skončily socialistické oúnzácké manýry dostupnosti lékařů 24 hod. denně, a to z jednoho prostého důvodu. Proto naprostý souhlas s předchozím příspěvkem - ať se každý o zuby stará a nebude mít problém. Pokud ano, musí si vybrat stomatologa, který jej ošetří třeba o víkendu, cena je samozřejmě smluvní. A pokud na zuby někdo nedbá a svého stomatologa nemá? Pak jsou zde pohotovosti a kliniky třeba 4 hod. cesty vlakem, samozřejmě nějakou tu tisícovku ssebou, vážení. V nouzi za Vás zaplatí i Home credit, stačí jen OP a pas ev. ŘP.


  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?