V roudnické nemocnici se otevře gynekologicko-porodnické oddělení

1. 8. 2013 6:58
přidejte názor
Autor: Redakce
V roudnické nemocnici začne od 1. srpna opět fungovat gynekologicko-porodnické oddělení. Zavřené bylo od loňského září, protože odtud kvůli nejisté budoucnosti nemocnice odešli lékaři. Oddělení se chce zaměřit také na alternativní porody. ČTK to řekl jednatel Podřipské nemocnice s poliklinikou Josef Krajník.


V srpnu začnou v roudnické nemocnici fungovat gynekologické ambulance. „Jedna na poliklinice a druhá na lůžkovém gynekologicko-porodnickém oddělení. Obě ambulance budou zajišťovat běžnou ambulantní péči a mohou se zde registrovat maminky s termínem porodu září 2013 a na gynekologické zákroky a operace,“ uvedlo vedení nemocnice v tiskové zprávě.

Lůžkové oddělení by mělo začít fungovat o něco později, přesný termín ale zatím není stanoven. „Bude to ve druhé polovině srpna, nejpozději do 1. září,“ řekl Krajník.

Porodnice v Roudnici přestala fungovat loni v září. Z oddělení kvůli nejasné budoucnosti celé nemocnice odešli lékaři. Petici za zachování tamního lůžkového gynekologicko-porodnického oddělení předtím podepsalo více než 8000 lidí.

Oddělení lze znovu otevřít díky tomu, že se nemocnici v únoru podařilo uzavřít smlouvy se zdravotními pojišťovnami. „Nejtěžší ale bylo sehnat personál, protože lékařů je málo,“ uvedl Krajník. Novým primářem gynekologicko-porodnického oddělení je Jan Havlík. „Je to porodník s patnáctiletou zkušeností v zahraničí. Je i specialista na alternativní porody,“ uvedl Krajník. Celkem bude na oddělení působit šest nebo sedm lékařů.

Oddělení bude fungovat v původních prostorách. „Něco jsme opravili, přestavěli, trochu jsme změnili porodní sál, aby měly maminky větší soukromí. Pro porody do vody tu máme novou velkou vanu,“ dodal.

Roudnická nemocnice měla přijít o několik oddělení v souvislosti s plánovaným rušením lůžek akutní péče. Na její podporu se ale postavili místní, senátoři i Ústecký kraj. Na demonstraci za její zachování se 17. listopadu loňského roku sešlo několik tisíc lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?