V Rumunsku bylo kvůli podvodům s lékařskými testy zatčeno 22 lidí

2. 4. 2013 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvůli podvodům s fiktivními lékařskými testy hrazenými pojišťovnami bylo v Rumunsku zatčeno 22 lidí, z toho desítka lékařů. Vzniklá škoda dosahuje v přepočtu téměř 13 milionů korun. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na soudní zdroj.


Podle vyšetřovatelů představitelé dvou laboratoří v Bukurešti, kteří spolupracovali s několika svými podřízenými, s lékaři a s pracovníky ve zdravotnictví, vyinkasovali od pojišťoven úhrady za 14.000 fiktivních testů. Získané peníze se pak rozdělovaly mezi jednotlivé členy této sítě, přičemž lékaři dostávali deset procent z úhrad.

V celé aféře je stíháno 42 osob, ale soud uvalil vyšetřovací vazbu v délce 29 dní jen na 22 z nich. Prokuratura již vyslechla 800 pacientů, jejichž jména byla k této trestné činnosti zneužita.

Vyšetřovatelé při odhalování podvodů rovněž zjistili, že v některých případech dostali pacienti s nevyléčitelnými chorobami falešné výsledky testů - laboratoře testy vůbec neprovedly anebo použili materiál s již prošlou lhůtou.

Rumunský zdravotní systém, který dlouhodobě trpí nedostatkem peněz, vede boj s korupcí a s plýtváním. S cílem omezit podvody s léky hrazenými pojišťovnami ministerstvo zdravotnictví od ledna zavedlo povinné elektronické recepty. S jejich pomocí chce takové podvody znemožnit a zároveň i lépe sledovat pacienty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?