V Sanatoriu Jablunkov skončila rekonstrukce za 20 milionů korun

26. 8. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
V léčebně dlouhodobě nemocných v Sanatoriu Jablunkov na Frýdecko-Místecku skončila přestavba za zhruba 20 milionů korun, která začala letos v lednu. ČTK o tom informovala mluvčí krajského úřadu Petra Špornová. Sanatorium je akciovou společností založenou krajem.


„Léčebna dlouhodobě nemocných letos prošla kompletní vnitřní přestavbou. Pacienti, u kterých to bylo ze zdravotních důvodů možné, byli po dobu rekonstrukce propuštěni do domácího ošetřování, ostatní byli přestěhováni na jiná oddělení,“ uvedla mluvčí.

Díky renovaci budou mít nově hospitalizovaní pacienti k dispozici vlastní bezbariérové sociální zařízení i elektricky polohovatelné postele. Nově byla repasována také okna, což přinese energetické úspory. Pacienti se tak navíc bezpečně dostanou přímo z pokoje na terasu s výhledem do parku. Léčebna má také nové rehabilitační přístroje.

„Právě ukončená rekonstrukce oddělení byla objemově a svým významem nejpodstatnější investicí od výstavby léčebného pavilónu Sanatoria Jablunkov ve třicátých letech minulého století. Nicméně se jednalo o rekonstrukci pouze jedné z pěti lůžkových stanic, a proto věříme, že tato stavba byla jen první etapou celkové rekonstrukce budovy. Záměr je však podmíněn zajištěním dostatečných finančních zdrojů,“ uvedl ředitel Sanatoria Jablunov Jan Zawada.

Většina nákladů na renovaci je hrazena formou dotace z programu švýcarsko-české spolupráce, 15 procent platí sanatorium z vlastních zdrojů. „Pozměněním celkové dispozice oddělení léčebny a nákupem nových rehabilitačních přístrojů se pacientům zásadním způsobem zlepšila dostupnost potřebného rehabilitačního zázemí a celkový komfort,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek (ČSSD).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?