V Saúdské Arábii prudce přibylo případů úmrtí na koronavirus MERS

23. 2. 2015 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
V Saúdské Arábii zaznamenali nebývale vysoký nárůst úmrtí na koronavirus MERS. Ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo, že jen ve čtvrtek zemřelo pět lidí, od 11. února pak virus zabil 16 osob. Ministerstvo už předtím upozornilo, že nadchází sezóna zvýšeného výskytu případů.


Virus se poprvé objevil v roce 2012. V království se jím nakazilo téměř 900 lidí a přes 380 z nich zemřelo.
MERS (Middle East Respiratory Syndrome) se srovnává s onemocněním SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), které v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. MERS se začal šířit z Blízkého východu a na rozdíl od SARS k jeho symptomům patří vedle dýchacích obtíží i selhání ledvin. Proti MERS neexistuje žádná vakcína, a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit.

Ze studií, o nichž informovala Světová zdravotnická organizace, vyplývá, že výskyt koronaviru je vyšší u osob, které byly ve styku s velbloudy. Tato zvířata se koronavirem snadno nakazí. S jejich chovem zřejmě souvisí také četnost výskytu u lidí.

Jak řekl lékař Abdal Azíz bin Sajd agentuře AFP, právě v této době mají nově narozená mláďata dva tři měsíce a jsou na infekci mimořádně náchylná. „Máme zde nyní více nakažených velbloudů,“ řekl. Úřady proto obnovily kampaň o nutnosti dodržovat hygienu při kontaktu s velbloudy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?