V Saúdské Arábii zemřel 69. člověk na koronavirus MERS

15. 4. 2014 6:57
přidejte názor
Autor: Redakce
V Saúdské Arábii zemřel 70letý muž na koronavirus MERS, k jehož hlavním symptomům patří dýchací obtíže a selhání ledvin. Jde již o 69. oběť v zemi. Podle agentury AFP saúdskoarabské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že šlo o cizince, který zemřel v Džiddě na západě země. Zároveň se snažilo ubezpečit místní obyvatelstvo, u kterého se začínají objevovat známky paniky, že má stále situaci pod kontrolou.


Saúdská Arábie naposledy ohlásila úmrtí dvou lidí na nemoc před necelým týdnem. Virus se poprvé objevil v roce 2012 a nejvíce nemocných je v Saúdské Arábii, kde jím bylo postiženo již skoro 200 lidí.

Celosvětově na nemoc zemřelo kolem 80 lidí. Nemocní byli hlášeni nejen z království, ale také z Jordánska, Kuvajtu, Ománu, Kataru a Spojených arabských emirátů. Pouze zlomek se týká Evropy a Severní Ameriky.

Symptomy MERS se srovnávají s onemocněním SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), které v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. MERS (Middle East Respiratory Syndrome) se začal šířit z Blízkého východu a na rozdíl od SARS k jeho symptomům patří také selhání ledvin.

Loni v listopadu byl koronavirus MERS poprvé zjištěn také u zvířete. Stalo se tak rovněž v Saúdské Arábii, kde onemocnění zaznamenali u velblouda. Koncem měsíce pak vědci potvrdili výskyt koronaviru i u několika velbloudů v Kataru. Toto zjištění podporuje hypotézu, že zdrojem nákazy tímto nebezpečným onemocněním mohou být zvířata.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?