V Saúdské Arábii zemřela osmdesátnice na virus MERS

29. 10. 2013 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
V Saúdské Arábii zemřel další člověk na koronavirus MERS. Byla to třiaosmdesátiletá žena, která trpěla také chronickými chorobami. Informovalo o tom saúdskoarabské ministerstvo zdravotnictví.


Celosvětově se virem nakazilo od loňska 144 osob, z nichž 63 zemřelo. Z toho 52 úmrtí připadá na Saúdskou Arábii.

Symptomy MERS se srovnávají s onemocněním SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), které před deseti lety usmrtilo na 800 lidí. MERS (Middle East respiratory syndrome) se začal šířit z Blízkého východu a na rozdíl od SARS se s ním pojí také selhání ledvin.

V Saúdské Arábii se od loňského září nakazilo 124 lidí. Zatím poslední obětí v království je žena, která zemřela na východě státu a trpěla už předtím chronickými chorobami.

Ačkoli se onemocnění MERS pojí hlavně se Saúdskou Arábií, virus se nerozšířil mezi účastníky letošní pouti do Mekky. Organizátoři kvůli němu preventivně snížili kvóty pro letošní účast.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?