V síti nemocnic WHO, co dělají prevenci, jsou čtyři zařízení z Česka

13. 9. 2011 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Do mezinárodního projektu nemocnic, který na podporu prevence a vzdělávání pacientů pořádá Světová zdravotnická organizace (WHO), se zapojila zatím čtyři česká zdravotnická zařízení. Mají působit na nemocné a poučit je, aby se lépe starali o své zdraví. Program představil ministr zdravotnictví a zástupkyně WHO i nemocnic. Čtveřice českých nemocnic je tak součástí sítě, kterou tvoří 855 zařízení po světě.


I když je podle ministra Leoše Hegera (TOP 09) prevence vždy levnější než léčba, zatím se úplně nedaří. „Je velmi těžké ovlivňovat populaci, aby se chovala ke svému zdraví příznivě. Právě nemocnice se mohou stát centry, kde se to může dít. Pacienti v nemocnici jsou velmi vnímaví na to, jak mohou své zdraví ovlivnit, zrovna tak jsou vnímaví jejich blízcí,“ uvedl Heger. Podle něj by se tak zdravotníci neměli soustředit jen na samotné léčení, ale i na poučení pacienta.

Do projektu se podle jeho koordinátorky Ivany Kořínkové dosud zapojily motolská a všeobecná nemocnice z Prahy, brněnský Masarykův onkologický ústav a nemocnice v Šumperku. Dalších pět zařízení by se rádo přidalo. Specializovaným školením prošli zástupci celkem 17 českých nemocnic. Další zdravotníky má s programem seznámit seminář, který se dnes a v úterý koná v Praze.

Podle ředitelky kanceláře WHO v Česku Aleny Šteflové má program víc vtáhnout pacienta do léčebného procesu a do péče o jeho zdraví. Život nemocných totiž neovlivňují jen nové léky a postupy, ale velkou roli hraje právě zdravý životní styl. Díky němu riziko vzniku mnoha chorob či komplikací klesá.

Nemocnice, které by se chtěly do programu zapojit, si mohou podat přihlášku přes českou kancelář WHO. Připojí se pak ke smlouvě. V ní se zavážou, že budou působit na své pacienty a poskytovat jim poradenství, aby lidé přestávali kouřit, omezili pití alkoholu, snažili se stravovat zdravě a měli dostatek pohybu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?