V soutěži na chirurgické centrum v H. Králové bylo 17 uchazečů

10. 8. 2017 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Do prvního kola architektonické soutěže na podobu nového chirurgického centra ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové se přihlásilo 17 soutěžících.


Mezinárodní odborná porota vybrala pět z nich do druhého kola, vítěz bude známý do konce letošního roku. V tiskové zprávě o tom informovala Petra Sychrová z hradecké nemocnice. Projekt za 2,4 miliardy korun počítá s přístavbou k současnému Pavilonu akademika Bedrny a jeho následnou modernizací.

Mezinárodní soutěž byla vyhlášená 18. dubna, architekti mohli své návrhy posílat do 7. července. Přihlásilo se 17 týmů, dva z nich však poslaly návrhy po termínu. V druhém kole musí pět postupujících týmů své návrhy dopracovat, navrhnout jednotlivé etapy a zhotovit model budovy v měřítku 1:500. Dopracované návrhy musí odevzdat do 20. října.

„Vytvoření nového chirurgického centra je pro naši nemocnici i město Hradec Králové jedinečný projekt. Chtěli bychom, aby soutěž přinesla nejlepší řešení renomovaných autorů, vždyť její výsledek zde bude na dlouhá desetiletí,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové Vladimír Palička.

Nové centrum má v nemocnici spojit téměř všechny chirurgické obory do jednoho objektu. Nové centrum s 21 operačními sály a 420 lůžky přinese například multioborové septické oddělení či umožní přítomnost rodičů na pokojích u dětských pacientů. Podle plánů by nemocnice chtěla v roce 2019 získat stavební povolení. Stavba přístavby je plánovaná na léta 2021 až 2023, v letech 2024 až 2025 má být opraven Bedrnův pavilon z roku 1985. V roce 2026 by měla být celé centrum uvedené do provozu. Financování je ze 70 procent zajištěné ministerstvem zdravotnictví, zbytek by měla zajistit nemocnice.

Fakultní nemocnice v Hradci Králové má na 39 pracovištích 1360 lůžek a každoročně hospitalizuje kolem 41.000 pacientů, z toho zhruba 40 procent podstoupí operaci. Ambulantně ošetří lékaři v nemocnici každý rok okolo 700.000 pacientů. V areálu nemocnice vzniklo v posledních letech několik nových pavilonů a postupně se opravují budovy v původním areálu. Například v prosinci 2012 nemocnice otevřela zrekonstruovaný objekt Fingerlandova ústavu patologie, nemocnice současně vybudovala nový objekt Ústavu soudního lékařství. Celkové náklady dosáhly 342 milionů korun.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?