V Srbsku letos zemřelo na západonilskou horečku 25 lidí

19. 9. 2013 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
V Srbsku letos zemřelo na západonilskou horečku 25 lidí. Na svých internetových stránkách o tom informuje Ústav veřejného zdraví Srbska, podle něhož lékaři od začátku roku zaznamenali 210 případů nakažení touto chorobou.


Většinu infikovaných tvoří lidé starší 50 let a osoby postižené chronickým onemocněním. Nejvíce případů nákazy úřady zaznamenaly v hlavním městě Bělehradu. Z 210 nahlášených případů bylo se západonilskou horečkou hospitalizováno 203 lidí. Nemocnici už postupně opustilo 101 z nich.

Za stejné období loňska úřady v Srbsku zaregistrovaly jen tři případy západonilské horečky. Podle listu Blic to ale bylo poprvé, co se v této balkánské zemi vyskytla.

Virus přenášejí kousnutím komáři tygrovaní, kteří mohou člověka nakazit i jinými nebezpečnými chorobami, jako je horečka dengue nebo žlutá zimnice. Nemoc se nemůže šířit přímo z člověka na člověka nebo z člověka na zvíře.

Virus může dětem, starším osobám a lidem s oslabeným imunitním systémem způsobit encefalitidu či meningitidu. Při závažném onemocnění hrozí u rizikových pacientů i smrt. U zdravých lidí nemoc často vyvolá jen příznaky připomínající chřipku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?