V tendru na nemocnici Náchod prý kraj nemusí dostat nejlepší cenu

25. 4. 2013 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Královéhradecký kraj by v miliardovém tendru na přestavbu Oblastní nemocnice Náchod nemusel podle předsedy kontrolního výboru zastupitelstva Vladimíra Dernera (KDU-ČSL) dosáhnout nejvýhodnější ceny. Opoziční politik Derner si to myslí zejména proto, že v tendru zbyli z původních sedmi jen dva uchazeči. Derner to dnes uvedl v prohlášení pro ČTK. Vedení kraje Dernerovy výhrady odmítlo.


„Proces výběru dodavatele je od samého počátku aranžován tak, aby počet uchazečů byl minimalizován. To dramaticky snižuje možnost kraje dosáhnout co nejvýhodnější ceny. Ve hře jsou pouze dvě firmy, které o sobě vzájemně vědí. O nějaké soutěži nemůže být ani řeč,“ uvedl Derner.

Připomněl, že při stavbě nového krajského sídla se před deseti lety také vybíralo mezi dvěma firmami, přičemž jedna se stala generálním dodavatelem a druhá pro ni zajišťovala rozhodující část subdodávek. Podle Dernera se zakázka na nemocnici zřejmě stane „kořistí pražských firem“. Dernerovi se nelíbí ani technické řešení přestavby, která prý má i nejisté financování.

Podle vedení kraje tendr probíhá od začátku transparentním a otevřeným způsobem. „Tvrdit, že je od začátku řízení vedeno snahou minimalizovat počet uchazečů je naprostý nesmysl. Průběh řízení tendru je velice uvážlivý, pečlivý a odpovídá náročnosti a složitosti celé zakázky, jejíž realizace má výrazně zlepšit služby, které kraj v oblasti zdravotnictví poskytuje,“ uvedl mluvčí kraje Imrich Dioszegi.

Ve finále tendru jsou firma BAK Trutnov a Sdružení Nemocnice Náchod, jehož členy jsou Metrostav a Hochtief. Pět uchazečů kraj vyřadil pro údajné nesplnění všech kvalifikačních požadavků. Z vyřazených usiluje do vrácení do soutěže jen společnost Skanska, která se proti rozhodnutí kraje odvolala k antimonopolnímu úřadu.

Firmy nyní připravují cenové nabídky, které by měly odevzdat 9. května. Původně kraj uvažoval, že cenové nabídky firmy předloží už v polovině března, ale kvůli zpracování nového výkazu výměr termín podání nabídek posunul. Současné zdržení soutěže prý projekt zatím neohrožuje. Nejzazším možným termínem zahájení stavby je 1. srpen. Stavba má evropskou dotaci, a měla by proto být hotová nejpozději do konce roku 2015.

Stavba nemocnice je největším současným investičním projektem kraje. Pravicová opozice projekt kritizuje a označuje ho za megalomanský. Podle ČSSD je nemocnice klíčovým zařízením v regionu a modernizaci potřebuje. Předmětem zakázky jsou čtyři nové budovy, v nichž bude několik operačních sálů, téměř 20 specializovaných vyšetřoven a pracovišť a přes 180 lůžek pro pacienty. Dostavba v dolním areálu nemocnice se uskuteční za plného provozu. Ve spádové oblasti nemocnice žije zhruba 150.000 lidí, kterým zařízení na svých odděleních nabízí 650 lůžek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?