V třebíčské nemocnici otevřou kapli, zatím tam dochází kaplan

21. 4. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
V třebíčské nemocnici bude otevřena kaple. Pro veřejnost bude přístupná po čtvrtečním požehnání, které se uskuteční dvě hodiny po poledni, sdělil ČTK mluvčí nemocnice Petr Palovčík. Na Vysočině už mohou pacienti navštěvovat nemocniční kaple v Jihlavě a v Havlíčkově Brodě. V Novém Městě na Moravě nabízejí službu nemocničního kaplana.


V Třebíči slouží nemocniční kaplan necelý rok. „O jeho služby je zájem, proto i tohle rozhodnutí,“ řekl Palovčík ke vzniku kaple. Vytvořena byla ve spolupráci s římskokatolickou farností v Třebíči - Jejkově, a to ve spodní části nemocniční budovy L, kde jsou i laboratoře a hematologie. Kaple bude otevřena každý všední den od 08:00 do 16:00.

Ve zbývajících čtyřech krajských nemocnicích na Vysočině už kaple řadu let fungují v Jihlavě a v Havlíčkově Brodě. V areálu havlíčkobrodské nemocnice chodí pacienti i zaměstnanci do kaple Povýšení svatého Kříže, jde o samostatnou budovu pocházející z roku 1896, uvedla mluvčí nemocnice Petra Černo. „Pro pacienty, kteří tam nemohou docházet, se bohoslužby konají v šestém patře hlavní nemocniční budovy,“ doplnila. Střídají se kněží několika církví, rozpis mší najdou pacienti na webu nemocnice.

V Novém Městě na Moravě nemocnice kapli nemá, ale pacientům nabízí služby nemocničního kaplana. Kaple zatím není ani v pelhřimovské nemocnici. „Duchovní služby zajišťujeme, když pacient projeví zájem. Sociální pracovnice nebo sestra oddělení mu zprostředkuje kontakt s duchovním,“ řekla Jitka Dejmková náměstkyně pro ošetřovatelskou péči. Pro kapli se teď podle ní kvůli rekonstrukci pracovišť nedá v této nemocnici najít vhodné místo, ale není to prý vyloučeno později.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?