V trenčínské porodnici vyhodili primáře; povolil natáčení klipu

22. 7. 2015 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Na Slovensku vyvolal rozruch případ z Trenčína, kde primář tamní porodnice, oceňované v posledních letech jako nejlepší v zemi, přišel o funkci. Důvodem prý bylo, že dovolil na prázdném sále kamarádům z jedné hudební skupiny natočit videoklip, ve kterém sám účinkoval.


Podle ředitele nemocnice tím porušil pracovní kázeň. Odvolaný primář Peter Kaščák, který je považován za respektovaného gynekologa, hrával v trenčínské skupině Bez ladu a skladu.

„Došlo k vážnému porušení hygienického a epidemiologického režimu pracoviště (…) Ředitel nemocnice vyhodnotil toto pochybení jako natolik vážné, že primáře odvolal z funkce,“ citují slovenská média mluvčí nemocnice Petru Gembešovou.

Podle Kaščáka ale k žádnému reálnému ohrožení zdraví nebo péče nedošlo, takže podle něj šlo jen o záminku, aby se jej vedení nemocnice mohlo zbavit. V porodnici se rozhodl zatím zůstat jako řadový lékař.

Za vedení nemocnice se postavilo ministerstvo zdravotnictví, za Kaščáka zase lékařské odbory a trenčínský primátor. Nad případem se pozastavují i média. Spor rychle dostal politický rozměr: ředitel trenčínské nemocnice i ministr zdravotnictví jsou z vládnoucí strany Směr.

„V této zemi se průměrnosti dává přednost před kvalitou (…) Političtí nominanti jej (primáře) ponížili a ponížili tím i Trenčín,“ prohlásil primátor Richard Rybníček, který s Kaščákem skupinu Bez ladu a skladu v 80. letech zakládal.

„Kdybych tušil, že mu to (videoklip) způsobí vyhazov, tak to neuděláme. Ale má fantazie nesahá až tam, aby mě napadlo, že ho vyhodí (…) Mám pocit, jako bychom se vrátili 30 let zpět,“ prohlásil zpěvák Branislav Jobus ze skupiny Karpatské chrbáty, která zmíněný klip natočila.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?