V turnovské nemocnici díky fúzi a snížení nákladů porostou mzdy

29. 7. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Za prvních pět měsíců tohoto roku bylo hospodaření Panochovy nemocnice Turnov v mírném zisku. Podle generálního ředitele Krajské nemocnice Liberec (KNL) Luďka Nečesaného na tom má podíl růst úhrad od zdravotních pojišťoven i snížení nákladů o několik milionů korun.




Kvůli přestavbám v onkologickém pavilonu Krajské nemocnice Liberec, pod kterou nyní turnovská nemocnice spadá, je nyní její kapacita využívána i pro liberecké pacienty.

Zisk na platy

Podle analýz má turnovská nemocnice za prvních pět měsíců tohoto roku zisk 3,3 milionu korun. „Pokud Panochova nemocnice tento trend udrží, dá se předpokládat, že do konce letošního roku vytvoří každý měsíc zisk ve výši jednoho milionu korun. Tyto prostředky by mohly být použity na růst mezd zaměstnanců turnovské nemocnice,“ uvedl ředitel Nečesaný. Ještě v lednu přitom nemocnice hospodařila ve ztrátě. Úhrady od zdravotních pojišťoven se za udanou dobu zvýšily o cca 9 milionů korun, nemocnici se také podařilo snížit provozní náklady o zhruba 3 miliony.

Spolupráce mezi nemocnicemi

Od poloviny června kooperují turnovská a liberecká nemocnice při péči o pacienty. Kvůli instalaci nového lineárního urychlovače Liberecká nemocnice přestěhovala část své onkologie do chirurgického pavilonu, což omezilo jeho chod. Pacienty z chirurgie proto přebírá turnovská nemocnice a nedochází tak k omezování péče. „Lékaři na jednotlivých odděleních se tímto krokem snaží zabránit prodlužování čekacích dob na plánované operace,“ uvedla mluvčí Barbora Silná. Čekací doby se u pacientů s nádorovými onemocněními v Liberci pohybují okolo 3 týdnů. U pacienta s nenádorovým onemocněním až 4 měsíce, zatímco v turnovské nemocnici je lékaři mohou operovat už za 2 až 3 týdny. Turnovská nemocnice převezme i část pacientů z urologie. Jak uvedl primář urologie Jan Mečl, tento stav potrvá od září minimálně do konce tohoto roku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?