V USA je nakaženo virem zika 157 těhotných žen

23. 5. 2016 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Spojených státech je 157 těhotných žen nakažených virem zika, který u lidských plodů způsobuje předčasné ukončení růstu mozku (mikrocefalii). Informovalo o tom Středisko pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC), podle kterého je dalších 122 případů v zámořských územích USA, zejména v Portoriku.


Agentura AP napsala, že jde o trojnásobný nárůst případů od minulého týdne. Příčinou může být změna metody registrace případů.

Ještě do minulého týdne se registrovaly ty ženy, u nichž byl virus nalezen v krvi a zároveň se u nich objevily symptomy. Od minulého pátku ale CDC započítává do statistik všechny ženy s virem v krvi bez ohledu na to, zda se u nich symptomy onemocnění projevují.

Podle údajů CDC se necelé desítce nakažených žen, ať v USA nebo v zámořských územích, narodily děti buď s mikrocefalií nebo s jiným degenerativním onemocněním.

Americký prezident Barack Obama požaduje od Kongresu na boj s virem zika 1,9 miliardy dolarů, ale komory parlamentu se zatím na částce neshodly.

Dnes Obama znovu naléhal na Kongres, aby peníze schválil. Prohlásil, že pro Američany uvažující o založení rodiny je důležité, aby viděli, že vláda reaguje. „Musejí (členové Kongresu) schválit zákon, abychom získali dostatek peněz na ten úkol. Neměli by odejít na prázdniny, dokud toto nebude vyřešeno,“ řekl Obama po schůzce se zástupci zdravotnictví. Zatímco Senát tento týden schválil 1,1 miliardy dolarů, Sněmovna reprezentantů jenom 622 milionů.

Virus zika přenáší komár druhu Aedes aegypti vyskytující se především v latinskoamerických a karibských zemích. Virus se začal šířit zhruba před rokem v Brazílii, kde se podle odhadů nakazilo na 1,5 milionu lidí a do dubna bylo potvrzeno 5092 případů mikrocefalie. Onemocnění má většinou mírný průběh, ale je nebezpečné pro lidský plod. Podle odborníků se symptomy objeví jenom u 20 procent nakažených.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?