V USA neuspěla žaloba proti výzkumu embryonálních kmenových buněk

28. 7. 2011 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký soud zamítl další žalobu, která požadovala zákaz užívání federálních peněz na výzkum embryonálních kmenových buněk. Podle agentury AP je to nové vítězství vlády Baracka Obamy, která státní podporu výzkumu kmenových buněk před dvěma lety schválila.


Stejným výsledkem totiž skončil jiný soudní proces letos v dubnu.

Státní podporu výzkumu napadli vědci James Sherley a Theresa Deisherová. Podle nich je vládní politika v rozporu se zákonem z roku 1996, který zakazuje užívat federální peníze pro činnosti, které mohou zranit lidské embryo.

Soud ale takový výklad odmítl. Státní podporu totiž mohou využívat pouze společnosti, jež pracují s embryi, která nebyla využita při umělém oplodnění a jejichž odběr i skladování byly placeny ze soukromých fondů.

Sherley a Deisherová napadli státní podporu pro výzkum embryonálních kmenových buněk už dříve. Tehdy tvrdili, že granty určené na výzkum embryonálních kmenových buněk omezují rozsah finanční podpory, která je určená pro výzkum běžných kmenových buněk. S jejich získáváním přitom nejsou spojeny etické problémy. S žalobou ale neuspěli.

Kmenové buňky jsou zvláštním druhem buněk, které se mohou množit a proměnit v libovolný typ specializovaných buněk libovolného orgánu. Podle některých vědců se dá nejlépe pracovat s embryonálními kmenovými buňkami, které se získávají z lidských zárodků, které nebyly využity v rámci umělého oplodnění.

Podle názoru americké vlády mohou embryonální kmenové buňky přispět k léčení chorob, s nimiž si současná medicína neví rady - například s poškozením míchy nebo s Parkinsonovou chorobou.

Odpůrci výzkumu embryonálních kmenových buněk ale zdůrazňují, že kvůli získávání těchto buněk jsou ničeny lidské zárodky. Z tohoto důvodu také vláda bývalého prezidenta George Bushe státní podporu výzkumu těchto buněk neumožňovala.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?