V USA prý s ekonomickou krizí přibylo rodinného násilí na dětech

20. 9. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
V USA přibývá případů týrání dětí v rodinách. Často jsou ve vážném stavu a končí například se zraněním mozku v nemocnici. Nová studie zveřejněná v odborném časopisu Pediatrics tento fakt spojuje s ekonomickým stresem rodin.


Agentura Reuters píše, že o spojitosti mezi bídou a agresivitou vůči vlastním dětem se hovořilo už v minulosti, i když přímé spojení se nikdy neprokázalo. Nová studie ale poskytuje poměrně průkazné údaje.

Vychází ze zdravotnických záznamů dětí ve věku do pěti let z nemocnic v Kentucky, Ohiu, Pensylvánii a Washingtonu. V letech 2004 až 2009 tam bylo kvůli těžkému úrazu hlavy hospitalizováno 422 dětí. Většina z nich musela být umístěna na jednotku intenzivní péče a 16 procent z nich na následky zranění zemřelo. Přitom po dobu tří let, která předcházela finanční krizi, připadalo na 100.000 dětí 8,9 procenta zranění hlavy, zatímco ve dvou následujících letech, do roku 2009, to bylo už 14,7 procenta.

Specialistka na případy násilí páchaného na dětech Rachel Bergerová z dětské nemocnice v Pittsburghu říká, že je to významný skok. Ona sama na svém oddělení zaznamenala prudký nárůst případů zranění hlavy v roce 2008. Do té doby tam bývalo hospitalizováno ročně 17 dětí, v roce 2008 jich bylo 37. Průměrný věk jejích pacientů byl devět měsíců.

Bergerová uznává, že se z těchto statistik dají vyvodit jenom omezeně platné údaje. Domnívá se ale, že ve finančně tísnivé situaci jsou matky častěji nuceny nechávat malé děti s osobami, které za normálních okolností s dětmi o samotě nejsou, například s mužskými pečovateli. „Matky na dětech páchají násilí v minimu případů, většinu zranění způsobí otcové nebo pečovatelé-muži,“ tvrdí Bergerová.

Psycholožka Elizabeth Gershoffová vidí jedno z vysvětlení v nízkém věku dětí. Kojenci často pláčou a jestliže se je dospělý snaží umlčet prudkým třesem, může se mozek poškodit nebo začít krvácet nárazem na lebku. Dítě prý může plakat jenom z pěti důvodů - protože má hlad, je unavené, nudí se, něco ho bolí nebo potřebuje přebalit. Jestliže pláče, i když se všechny tyto příčiny vyloučí, radí Gershoffová vyčerpanému dospělému, aby raději odešel z místnosti a vrátil se, až se dítě zklidní.

Kritizovala vládu za to, že omezila programy pomoci rodinám s dětmi v době ekonomických potíží. „Tato společnost pomáhá lidem, když se ocitnou ve stresu, například jsou-li zasaženi hurikánem. Teď je tu ekonomická krize a společnost se odvrací. Měli bychom si uvědomit, jaké následky má zkrácení programů pomoci s malými dětmi,“ tvrdí Gershoffová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?