V USA se při operaci mozku mohlo nakazit 8 lidí formou Creutzfeldt-Jakobovy nemoci

5. 9. 2013 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Osm pacientů manchesterské kliniky v americkém státě New Hampshire mohlo být během operace mozku vystaveno nákaze vzácné a smrtelné mozkové choroby. Ve středu to oznámily zdravotnické úřady státu New Hampshire, napsal portál boston.com. Zmíněnou chorobou, která je formou neurodegenerativní Creutzfeldt-Jakobovy nemoci, mohli lidé onemocnět v rozmezí května až srpna kvůli kontaminovanému chirurgickému náčiní.


Případ se stal na manchesterské katolické klinice, která si zapůjčila chirurgické vybavení od jisté společnosti z Minneapolis. Tyto nástroje pak mohly dále použít nejmenované nemocnice u pěti dalších pacientů, než se na možnou kontaminaci přišlo.

Možnost nákazy zjistili odborníci poté, co u jiného pacienta diagnostikovali příznaky Creutzfeldt-Jakobovy nemoci. Tento pacient v květnu podstoupil operaci mozku.

Nástroje sice po použití procházejí sterilizací, běžný postup ale nedokáže zničit infekční prionové bílkoviny. Ty jsou zodpovědné za poruchy mozečku a mimořádně rychle postupující demenci.

Podle expertů je hrozba nákazy u zmíněných osmi lidí mimořádně nízká, vyloučit ji ale nemohou.

Creutzfeldt-Jakobova choroba je mimořádně vzácné a smrtelné onemocnění mozku. Zprvu se projevuje poruchami zraku, narušena je i rovnováha a koordinace v důsledku mozečkové degenerace. Souběžně se rozvíjejí i degenerativní změny osobnosti a poruchy chování, poté následuje rychle postupující demence, kdy bývají zachovány pouze primitivní reflexy, a v závěrečné fázi smrt.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?