V Ústeckém kraji chybí desítky lékařů, nejvíc gynekologové

7. 9. 2010 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
V Ústeckém kraji chybí desítky lékařů. Nejžádanějšími specialisty jsou gynekologové, kteří chybí nemocnicím v Chomutově, Teplicích, Rumburce, Kadani, Mostě, Děčíně i Ústí nad Labem.


Největší nemocnice v kraji, Krajská zdravotní, si mediky zavazuje už na vysoké škole. „Máme 50 mediků ve stipendijním programu a počítáme s nimi k doplnění našeho stavu,“ řekl ředitel Krajské zdravotní Eduard Reichelt. „Kdyby přišli všichni, naše personální situace se velmi vylepší. Neříkám, že bude vyřešena, ale trochu si oddechneme,“ dodal.

Situace je podle něj komplikovaná ve všech oborech, nejpalčivější se ovšem nedostatek gynekologů, pediatrů nebo lékařů na ORL. Nejvíce lékařů a odborných asistentů chybí Krajské zdravotní na pobočce v Chomutově.

Některé nemocnice lákají lékaře i na nevratné půjčky a ubytování na ubytovně zdarma. Například v Kadani, kde chybí internista, gynekolog, chirurg a pediatr, slibují ještě nadstandartní platové podmínky.

Podobný podíl chybějících lékařů k celkovému počtu jako v Krajské zdravotní mají i mnohem menší zařízení. V Lužické nemocnici a poliklinice v Rumburce potřebují čtyři lékaře, z toho dva chirurgy, gynekologa a oftalmologa. Nové zaměstnance hledají většinou přes odborná zdravotnická periodika i přes stávající zaměstnance. „Zkoušeli jsme i personální agenturu, to se ovšem moc neosvědčilo,“ řekl ČTK ekonomický náměstek nemocnice Petr Urban.

Nedostatek lékařů řeší přes inzeráty i Krajská zdravotní, na webovém portálu nabízejícím práci shání lékaře se specializací na gynekologii a porodnictví pro pobočku v Mostě. Gynekology hledá na internetu také soukromé zdravotnické pracoviště MediClinik v Ústí nad Labem.

Litvínovská Krušnohorská poliklinika problém s nedostatkem lékařů některých odborností řešit nemusí. Lékaři jsou zde v pronájmu. „Stejně ale máme odbornosti všechny,“ řekl ČTK její jednatel Jaroslav Herzinger.

Lékaře ale nehledají jen nemocnice, zájem je také o soukromníky s vlastními ambulancemi. Například v Březně u Chomutova nemají v místě zubařskou péči. „Je tu praktický lékař a pediatr, chybí nám jen ten zubař. Ale těch je nedostatek všude,“ řekl ČTK starosta Března Zdeněk Valenta.

Krajská zdravotní je akciovou společností, stoprocentním vlastníkem je Ústecký kraj. V současnosti zaměstnává asi 6300 lidí, z toho jen zdravotních sester je 2800 a lékařů 820. Má pobočky v Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě, Chomutově a Děčíně. Nově má zájem i o převzetí nemocnice v Litoměřicích.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?