V Ústeckém kraji je nejvyšší výskyt rakoviny děložního čípku

23. 1. 2013 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
V Ústeckém kraji je nejvyšší výskyt rakoviny děložního čípku v celé zemi, v regionu je také nejvyšší úmrtnost na toto onemocnění. V kraji se v roce 2010 vyskytovalo 22,9 případů nemoci na 100.000 žen, v celém Česku to bylo 18,5 případů.


Údaje o této problematice prezentovali zdravotníci při příležitosti Evropského týdne prevence karcinomu děložního čípku.

Příčinou neradostné situace v kraji je to, že Severočešky málo chodí na preventivní gynekologické prohlídky, uvedl lékař ústeckého Centra onkogynekologické prevence Petr Sudek. „Možná to souvisí s edukací a informovaností obyvatelstva,“ řekla lékařka ústeckého Zdravotního ústavu Eva Jílková.

Souvislost lze hledat ve struktuře obyvatelstva kraje. Podle údajů Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) je nejnižší účast na preventivních prohlídkách mezi nezaměstnanými. „Nejaktivnější na prohlídkách jsou studentky a ženy na mateřské dovolené, zaměstnané ženy a podnikatelky. Na chvostu jsou ženy bez příjmu, důchodkyně a nezaměstnané ženy,“ řekl ředitel krajské pobočky VZP Petr Veselský. Preventivní programy, které pojišťovna ve spolupráci s dalšími organizacemi pořádá, zatím nemají žádoucí dopad. „Účast na preventivních prohlídkách od roku 2009 ve většině okresů klesá,“ dodal Veselský.

Nejméně žen chodí na preventivní prohlídky na Teplicku. „Ten je druhý nejhorší z celé České republiky. V Jeseníku chodí na screening 37 procent žen, v Teplicích 38 procent,“ řekla Jílková.

Včasné zachycené je přitom klíčové pro léčitelnost tohoto druhu rakoviny. „Ženy, u kterých je riziko, že se vyvine rakovina, nemají až do poslední chvíle žádné příznaky. Bolesti a krvácení jsou většinou příznaky pozdních stádií rakoviny,“ zmínil Sudek.

Podle odborníků by situaci mohlo vylepšit zefektivnění zvacího systému na preventivní prohlídky, měl by být adresný a spadat by do něj měly ženy, které se k prevenci nedostaví po dva roky. Tímto způsobem chce VZP oslovit 9000 žen z Teplicka.

Rakovina děložního čípku je důsledek nejčastější sexuálně přenosné infekce. Způsobují ji lidské papillomaviry (HPV). Těmi se opakovaně nakazí až 80 procent sexuálně aktivních lidí. V roce 2010 onemocnělo rakovinou děložního čípku 994 žen v celém Česku, 384 žen na tuto nemoc zemřelo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?