V Ústeckém kraji nepřibývá spalniček,epidemie by mohla odeznít

12. 3. 2014 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Onemocnění spalničkami v Ústeckém kraji už příliš nepřibývají, řekl ČTK ředitel Krajské hygienické stanice Josef Trmal k jejich epidemii. Lékaři označili počet onemocnění spalničkami za epidemii na konci minulého týdne. V kraji je sedm desítek nemocných. Virové infekční onemocnění přivezl turista z Indie.


„Máme hlášeny tři nové případy, ale zatím není jasné, zda jde skutečně o spalničky. Musíme počkat na výsledky testů,“ řekl dnes Trmal. Zda epidemie skutečně odeznívá, bude podle něj jasné příští týden. Inkubační doba spalniček je 13 dní.

Tři nová onemocnění nahlásili praktičtí lékaři. „Lékaře teď kontaktuje mnohem víc pacientů, kteří si nejsou jisti, jestli spalničkami neonemocněli,“ doplnil Trmal.

Hygienici pokračují v mimořádném přeočkování zaměstnanců ústecké Masarykovy nemocnice, mezi nimiž je případů nejvíce. „Očkovat se bude do konce týdne,“ doplnil Trmal. Na proplacení vakcín se ústečtí lékaři dohodli s hlavním hygienikem. Zatím mají k dispozici asi 100 vakcín, jedna stojí 600 až 700 korun.

Nejvíce ohroženi jsou lidé narození v letech 1970 až 1980, kteří byli jen jednou očkovaní. Méně ohrožené jsou podle Trmala malé děti, které dostávají dvě očkovací dávky.

V Ústeckém kraji se běžně objeví jeden až dva případy spalniček za rok, v celé zemi je to deset až 20 případů. Onemocnění provází typická vyrážka po celém těle. Nákaza se šíří kapénkami.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?