V Ústí někdo do babyboxu odložil holčičku, 101. dítě v ČR

5. 2. 2014 6:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Do babyboxu ústecké Masarykovy nemocnice včera v 17:50 někdo odložil holčičku. Podle nemocničního personálu je zdravá. Jde o 101. takto odložené dítě v České republice, sdělil ČTK zakladatel babyboxů, předseda občanského sdružení Babybox pro odložené děti - Statim Ludvík Hess.


Babybox, tedy schránka, kam mohou lidé anonymně odložit své zpravidla novorozené dítě, je v ústecké nemocnici od října 2009. Ze statistiky uveřejněné na stránkách sdružení vyplývá, že dnes do této schránky bylo odloženo třetí dítě.

Hess řekl, že dívenka je zřejmě jen několik dnů stará. „Pediatr a hlavní sestra Markéta Svobodová mě ujistili, že je zdravá,“ uvedl. Připomněl, že předcházející miminko bylo do babyboxu odloženo poslední den loňského roku. Novorozenou holčičku tehdy někdo dal do pardubického babyboxu.

Prvním dítětem, které se ocitlo v babyboxu ústecké Masarykovy nemocnice, byl zhruba dvouměsíční chlapec v březnu 2010. Ukázalo se, že ho tam odložil druh jeho matky, která se o něj krátce na to přihlásila. Podruhé našel ústecký babybox uplatnění na konci listopadu 2011, kdy se sem dostal novorozený chlapec.

V republice je nyní 60 těchto schránek, naposledy byla v lednu instalována v nemocnici ve Valašském Meziříčí.

První babybox byl otevřen v roce 2005 v sídle soukromé kliniky GynCentrum v pražském Hloubětíně. Schránky na odložené děti mají i své odpůrce, podle Výboru OSN pro práva dítěte odporují pěti článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na totožnost, státní příslušnost a možnost znát své rodiče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?