V Záhřebu a ve Splitu protestovalo proti potratům na 20.000 lidí

22. 5. 2017 7:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Na 20.000 lidí demonstrovalo celkem v chorvatské metropoli Záhřebu a v přímořském Splitu proti umělému přerušení těhotenství.


V hlavním městě policisté na chvíli zadrželi desítku osob, které se snažily „Pochod za život“ zastavit, informovala chorvatská média. Podle údajů policie se v metropoli akce zúčastnilo kolem 15.000 odpůrců potratů a ve Splitu na jadranském pobřeží dalších zhruba pět tisíc. Poprvé se podobná akce konala v Chorvatsku před rokem jen v Záhřebu.

Organizátoři uvedli, že cílem demonstrace je „upoutat pozornost na respektování každého lidského života, od početí až po přirozenou smrt“. „Volte život“ nebo „Život je vždy dar“ hlásaly nápisy na transparentech, které účastníci akce nesli.

V Záhřebu i ve Splitu se paralelně konaly i protiakce stoupenců zachování práva žen na umělé přerušení těhotenství. Podle nich je „Pochod za život“ jen „politickým shromážděním“. “'Pochod pro život' pošlapává práva žen“, charakterizoval jejich stanovisko velký transparent umístěný na hlavním náměstí chorvatské metropole, kam průvod odpůrců potratů směřoval.

Problém práva na umělé přerušení těhotenství hluboce rozděluje společnost této členské země Evropské unie. Stoupenci potratů kritizují silný tlak vyvíjený skupinami, za nimiž stojí katolická církev, a také postoj řady lékařů státních nemocnic, kteří odmítají tento zákrok provádět.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?