V zemích EU Čechům průkaz národní zdravotní pojišťovny nepomůže

9. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V ostatních zemích Evropské unie není od 1. května českým občanům při úhradě nutné zdravotní péče průkazka zdravotní pojišťovny nic platná. Pokud před cestou neuzavřou komerční cestovní zdravotní připojištění, musejí mít Češi evropský průkaz zdravotního pojištění nebo potvrzení, které průkaz dočasně nahrazuje...


PRAHA - Uvedl to mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiří Suttner.

Evropský průkaz zdravotního pojištění, který platí zároveň jako národní průkaz pojištěnce, začala svým klientům vydávat pojišťovna Metal-Aliance. VZP výměnu připravuje, zatím poskytuje na požádání potvrzení, jež evropský průkaz dočasně nahradí.

Do vstupu České republiky do unie platily různé mezistátní dohody, podle nichž měli klienti českých pojišťoven nárok na neodkladnou a nutnou zdravotní péči. Smlouvy zanikly a na všechny občany unie se vztahuje jednotné nařízení.

Bez komerčního připojištění musejí občané zaplatit například repatriaci zraněného či převoz ostatků zemřelého. Musí také hradit spoluúčast za poskytnutou zdravotní péči a léky.

Odborníci doporučují Čechům, aby i po vstupu Česka do EU před cestou do zahraničí na dovolenou nebo za prací uzavírali komerční cestovní zdravotní připojištění.

Připojištění má v ceně zájezdu i řada cestovních kanceláří. Suttner doporučuje, aby si klienti kanceláří dobře prostudovali podmínky, které bývají „velmi různé“. Je třeba seznámit se s rozsahem zajištěných služeb a s výší krytí výloh potřebných na úhradu poskytované péče.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?