Vakcínu dostali už i praktičtí lékaři

25. 11. 2009 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Vakcínu proti prasečí chřipce spolu s baleními léku Tamiflu, který pomáhá lidem bojovat s touto nemocí, obdrželi v úterý už také někteří jihočeští praktičtí lékaři. Od pondělí dávky mají k dispozici již nemocnice v Jihočeském kraji.


Otázka nyní zní, kdy se začne s očkováním vytipovaných lidí. Ptají se hlavně pacienti. Mluvčí českobudějovické nemocnice Jan Dušek v tomto směru příliš konkrétní nebyl. Zdejší vakcinační centrum přitom patří v kraji k největším a získalo zatím největší počet vakcín, a to v 76 balení.

„Začneme v nejbližší době na hemodialýze a dále podle přijatého plánu v souladu se stanovisky ministerstva zdravotnictví, Jihočeského kraje a vlastního pandemického plánu,“ sdělil Dušek bez dalších podrobností.

Náměstkyně hejtmana Ivana Stráská (ČSSD) pro zdravotnictví zdůraznila, že vakcíny přišly pozdě.
„Myslím, že v místech, kde vakcíny mají, mohou začít očkovat okamžitě. Jsem přesvědčená, že se mělo začít už dříve a vakcíny dorazily dost pozdě a v dost malém množství. V dalších dnech by snad měly přijít další. Mezi prvními očkovanými by měli být těžce nemocní, a také členové složek záchranného integrovaného systému,“ konstatovala Stráská.

Praktici pacienty obvolají

Před úterním polednem dostali vakcíny někteří jihočeští praktičtí lékaři. Někteří mají také od pojišťovny schválený seznam pacientů, kteří vakcínu mohou dostat. Očkování tak ani zde nestojí už nic v cestě.

Právo o tom informovala krajská předsedkyně Sdružení praktických lékařů v Jihočeském kraji Věra Boušková. „Vakcínu jsme dostali v 11 hodin. Volali mi rovněž někteří kolegové, že ji taky mají. Nyní budu muset kontaktovat pacienty, kteří mají na očkování nárok a pozvu je na čtvrtek odpoledne nebo pátek ráno, kdy budu očkovat,“ uvedla Boušková.

Vakcína je zdarma a vlastnímu očkování bude předcházet důkladná lékařská prohlídka, zda pacient není nemocný. Takto by měla postupovat většina lékařů v kraji. Podle Bouškové jsou lidé, kteří očkování už odmítli.

„Osobně se nechám naočkovat, zdravotní sestra to zatím zvažuje,“ podotkla Boušková. Uvedla také, že lékaři pravděpodobně budou po pacientech vyžadovat podpis informovaného souhlasu staženého z internetových stránek lékařské komory.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?