Válka homeopatů

13. 10. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Úřady našly bič na homeopaty, těm bez lékařského titulu hrozí pokuta.


Pětiletý syn paní Pavly býval často nemocný. S příchodem podzimu střídalo nachlazení rýmu. Sotva byl ve školce týden, musel zase týden zůstat doma. Teprve poté, co se začal léčit u homeopatky, se vše zlepšilo a loňskou zimu nemarodil ani jednou. „Omezovat homeopatii je nesmysl, nedám na ni dopustit,“ říká Pavla.

Není ovšem homeopat jako homeopat. Už léta u nás funguje několik různých škol homeopatie.
Kromě toho tu působí jednotlivci, kteří žádnou pořádnou homeopatickou školou neprošli. Pacienti se v tom orientují těžko. Kvalitu žádná jednotná autorita plošně nehlídá.

Teď však vzaly věc do svých rukou úřady. Se zákonem o zdravotních službách v ruce vyrukovaly proti velké skupině homeopatů. Začaly postihovat ty z nich, kteří nemají před jménem MUDr. – bez ohledu na to, jak dobře jsou vzdělaní v homeopatii.

Podle velké části homeopatů by to mohlo znamenat konec klasické homeopatie u nás. Pouze někteří lékaři, kteří praktikují takzvanou francouzskou školu klinické homeopatie, tvrdí, že homeopatie patří výhradně do rukou lékařů. Těm by mohlo vyhovovat, kdyby úřady potíraly velkou část jejich konkurence.

O pokutě rozhodne soud

Ministerstvo zdravotnictví nedávno potvrdilo pokutu, kterou v únoru od krajského úřadu dostala homeopatka za to, že léčila chlapce s psychickými problémy. Nejednalo se o to, že by jej léčila špatně. Problém byl v tom, že vůbec léčila, aniž by byla registrovaným poskytovatelem zdravotních služeb. Těch 15 tisíc korun, které má homeopatka zaplatit, rozhýbalo celou homeopatickou obec.

„Alternativní metody medicíny kromě akupunktury pravidlům vědy a uznávaným medicínským postupům neodpovídají. To neznamená, že by v Česku nebylo možno pacientům se zájmem o alternativní způsoby léčby vyhovět. Mohou jim je ovšem jako součást zdravotní péče poskytovat pouze lékaři, kteří jsou vázáni všemi právními předpisy upravujícími poskytování zdravotních služeb, a to tam, kde je to pro zdravotní stav pacienta vhodné,“ uvádí mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. Takový výklad by mohl mít dopad i na jiné alternativní léčitele.

Zástupci homeopatů jsou zaskočeni. Pokuta přišla znenadání, aniž by představitele této disciplíny někdo z úředníků varoval, že postupují protizákonně. Postižená homeopatka se obrátila na soud, který teprve definitivně rozhodne. Ministerstvo zdravotnictví ovšem na svém postoji trvá.

V dobrých rukou. Ale koho?

Jak už to bývá, právní názory se rozcházejí v detailu, pro laika ve slovíčkaření. Klíčové nejspíš budou definice, co je zdravotní péče a co zdravotní služba. Zákon praví, že poskytovat zdravotní služby mohou jen registrovaní poskytovatelé zdravotních služeb. To klasičtí homeopaté bez lékařského vzdělání rozhodně nejsou.

Ovšem zdravotní službou se podle zákona rozumí zdravotní péče poskytovaná zdravotníky. Homeopaté nelékaři se upínají k právnímu názoru, že když nejsou podle zákona zdravotníky, nemohou se na ně pravidla pro poskytování zdravotních služeb vztahovat, a mohou se tedy dál starat o svoje klienty v rámci mantinelů občanského zákoníku.

„Homeopatie sice postrádá vědecký podklad a vědecké důkazy o své účinnosti, ale protože v rukou lékařů nehrozí zanedbání péče, ministerstvo ji nezakazuje,“ vysvětluje Čechová. Podle stanoviska ministerstva zdravotnictví je prostě pacient u lékaře vždy v dobrých rukou. Podle pravověrných homeopatů je to ale přesně naopak. Podle nich může homeopatii dobře vykonávat odborník na tuto metodu, ať už lékař, nebo nelékař.

„Hlubokou celostní homeopatii je opravdu potřeba studovat řadu let, když někdo absolvuje víkendový kurz zjednodušené homeopatie pro lékaře, často nadělá víc škody než užitku,“ míní Václav Hrabák ze školy Universum Homeopathicum. Shodují se na tom i další významní homeopaté. „Chodit za homeopatií k lékaři, který nemá řádné homeopatické vzdělání, to není bezpečnější, jak tvrdí ministerstvo. Naopak. Je to, jako by řidič automobilu sedl bez přípravy do kokpitu letadla,“ míní Roman Lariš z České komory klasické homeopatie.

„Homeopatii by měl poskytovat ten, kdo ji umí. Lepší dobrý homeopat nelékař než špatný homeopat lékař,“ uvádí do třetice Ladislav Fiala z České lékařské homeopatické společnosti, který je sám lékař medicíny.

Vzbouříme se

Na svém právním stanovisku prý ministerstvo zatím nehodlá nic měnit. Alespoň dokud nevzniknou jednotná evropská pravidla, na kterých se právě pracuje. Ministerstvo zdravotnictví vyslalo do příslušné pracovní skupiny svého zástupce, který v ní prosazuje, aby homeopatii mohl provozovat jedině lékař.

Někteří představitelé klasické homeopatie tvrdí, že už od podzimu cítí tlak ze strany lékařů, aby vznikly nové normy, které budou šité jen pro lékaře. To by odpovídalo tomu, s jakými homeopaty ministerstvo komunikuje.

„V evropské komisi pro pravidla a normy homeopatie je expertem ministerstva zdravotnictví Tomáš Karhan, nominovaný Sdružením lékařů zabývajících se metodami nekonvenční medicíny a také zástupce za Homeopatickou lékařskou asociaci,“ prozradila Čechová.

Homeopaty tu tedy prezentují výhradně zástupci francouzské klinické homeopatie.

Sám Karhan veřejně tvrdí, že homeopatie má být pouze v rukách lékařů. Podobný postoj na svém webu prezentuje i Homeopatická lékařská asociace.

Klasičtí homeopaté se proto obrátí na ministerstvo zdravotnictví, aby s nimi jednalo.

Kromě toho si nechávají zpracovat další právní rozbor. „Budeme bojovat o to, aby byla v Česku svoboda rozhodnutí pacientů,“ uvádí Lariš. Co když ale zvítězí striktně lékařský pohled na homeopatii? „Myslím, že bychom si to nenechali líbit,“ říká Václav Hrabák, „lékařská homeopatie by znamenala konec homeopatie. Bylo by nutné se vzbouřit.“

Vyčíslit počty pacientů homeopatie nejde, statistiky neexistují. Praktikujících homeopatů bude několik set, lékaře, kteří se výhradně věnují klasické homeopatii, by nejspíš šlo spočítat na prstech. Známé jsou údaje, kolik projde českými lékárnami registrovaných homeopatických léků. Vloni to bylo bezmála 1,7 milionu balení v hodnotě téměř 150 milionů korun. Přitom v roce 2011 to bylo 116 milionů korun a v roce 2001 jen 57 milionů.


Klasická vs. klinická homeopatie

Klasická homeopatie si zakládá na hluboce celostním přístupu k pacientovi, vymyká se struktuře běžné medicíny. Neléčí jednotlivé symptomy, hledá příčinu potíží. V Evropě je dobře zakořeněna v Anglii a Německu. Homeopat by podle představitelů klasické homeopatie měl mít alespoň tři roky víkendového studia homeopatie, případně také kurzy medicínského minima, pokud není lékař.

Naproti tomu francouzská škola klinické homeopatie je myšlení běžné medicíně bližší, více cílí na jednotlivé symptomy. Propaguje ji mimo jiné firma Boiron, přední výrobce homeopatických léků. Snaží se začlenit homeopatii do medicíny tak, aby ji poznal a mohl používat každý lékař.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?