Varnsdorf nabízí stipendia medikům, 25.000 Kč za semestr

25. 10. 2019 7:44
přidejte názor
Autor: Redakce
Varnsdorf na Děčínsku nabízí stipendijní programy pro studenty medicíny. Za semestr jim dá 25.000 korun. Jsou pak vázáni smlouvou na pět let, kdy svou praxi musí vykonávat ve Varnsdorfu. Město stipendium nabízí dva roky, zatím se nikdo nepřihlásil. Město je připraveno pomoct i Lužické nemocnici v Rumburku. Novinářům to řekl starosta města Stanislav Horáček.


"Pokud se nikdo nepřihlásí, budeme program nabízet dál, dokud se někdo nenajde," řekl Horáček. Maximální částka pro jednoho studenta je 250.000 korun za studium," řekl mluvčí města Tomáš Secký.

Ve městě je například šest zubařů v důchodovém věku. Šestnáctitisícové město by potřebovalo alespoň osm stomatologů. I na ně město myslí a nabízí jim například levnější pozemky, pomoc při vybavení ordinace či individuální řešení nájemného v prostorách města. Pro nového medika město koupilo nové zubařské křeslo za 750.000 korun. "V ordinaci stávajícího stomatologa, který si vede ordinaci na vlastní náklady, tak tam bude připravené křeslo pro nového medika, kterého by ten stávající zubař zaučoval," řekl starosta.

Tyto benefity se vztahují i na další lékaře, kterých je ve městě rovněž nedostatek. "Zatím to přijala jedna oční lékařka," uvedl Horáček. Doplnil, že město jedná s kardioložkou a jedním praktickým lékařem.

Varnsdorf je připravený pomoct i Lužické nemocnici v Rumburku, která je v insolvenci. Pokud by se musela zavřít, mohla by varnsdorfská nemocnice přijmout část pacientů. Město nyní rekonstruuje za 35 milionů korun kuchyň pro 400 strávníků ve své nemocnici, která zatím slouží jako léčebna pro dlouhodobě ležící pacienty a ambulantní chirurgie. "Jsme připraveni, že v případě nouze prostory rozšíříme," řekl starosta. V nemocnici jsou volné půdní prostory, kde by eventuálně mohly být další pokoje či oddělení. "Jen ti lékaři jsou problém," doplnil Horáček.

Insolvenční správkyně rumburské nemocnice Martina Jinochová Matyášová požádala město Varnsdorf o finanční podporu v hodnotě 1,5 milionu korun měsíčně. "My jsme dostali žádost od paní insolvenční správkyně, ale budu se s ní o tom bavit," uvedl starosta. Město podle něj není proti a chce návrh podpořit, ale chce vědět, na co se peníze použijí.

Nemocnici v Rumburku narůstá dalším provozováním dluh. Město Rumburk nemocnici podpořilo sedmimilionovou dotací. Do konce roku by tak měla nemocnice čerpat z něj a od začátku roku by chtěl nemocnici začít dotovat Varnsdorf.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?