Varování před rizikovým lékem musí přijít včas

24. 8. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zpružnit systém včasného varování, který by umožnil okamžitě informovat lékárny o nutnosti stáhnout z oběhu škodlivý lék, se chystají Ministerstvo zdravotnictví a Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). "Informační systém funguje docela dobře. Na nedávném případu Cholstatu se ale ukázalo, že je nutné ho přece jen vylepšit. Aby se rychle dali upozornit lékárníci například na závadný lék, u kterého by skutečně hrozilo nebezpečí z prodlení a bylo by ho potřeba zastavit třeba během hodiny...


Praha - “ řekl našemu listu náměstek ministra zdravotnictví Antonín Malina.

Příkaz k zákazu prodeje léku Cholstat, který se firma Bayer rozhodla stáhnout z oběhu kvůli zvýšenému riziku nežádoucích vedlejších účinků, rozeslal SÚKL okresním zdravotním radům v pátek odpoledne. Trvalo několik hodin, než prošel systémem, a to už nebyli v práci. Pak přišel víkend a do lékáren se od nich dostal příkaz v pondělí a někde až další den.

Malina řekl, že do konce příštího týdne má ústav předložit návrh, jak informování zpružnit. Jeho podstata spočívá v tom, že by se aktualizovala databáze lékáren a pokud by bylo potřeba okamžitě něco důležitého sdělit, poslala by se jim signální informace. Tu by dostaly okamžitě a během jednoho či dvou dnů by dorazil oficiální dokument prostřednictvím zdravotních radů na okresech, jak ukládá zákon. Malina řekl, že problém je trochu v tom, že existuje několik databází lékáren. „Jednu eviduje náš ústav zdravotnických informací, vlastní databázi používá i ústav pro kontrolu léčiv a další má Česká lékárnická komora. Půjde o to shodnout se na jedné a pravidelně ji aktualizovat,“ dodal.

Skandál kolem léku vyráběného koncernem Bayer přivedl i německou ministryni zdravotnictví k tomu, že chce přebudovat systém „včasného varování,“ jenž by umožnil rychleji reagovat na signály o možných negativních důsledcích užívání některých medikamentů. Oznámila také, že se urychleně přezkouší kontrolní mechanismy při sledování účinků léčiv.

(ika), Hospodářské noviny, 24.8.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?