Vážných úrazů dětí ubývá, podle lékařů jsou rodiče zodpovědnější

6. 9. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Množství vážných úrazů ohrožující zdraví či dokonce život dětí stále ubývá, vyplývá ze statistiky brněnské dětské nemocnice i z celostátní statistiky. Souvisí to především s prevencí.


Rodiče využívají pro děti různé pasivní ochranné prvky v autě, při jízdě na kole i dalších aktivitách. Polovina těžkých úrazů dětí stále vyplývá z dopravních nehod, řekl včera na tiskové konferenci přednosta kliniky dětské traumatologie z Fakultní nemocnice Brno Ladislav Plánka.

Z vyšetřování nehod podle policistů vyplývá, že jen sedm procent těžce zraněných dětí nevyužilo plně všechny pasivní ochranné prvky, především autosedačku. „Rodiče se stávají zodpovědnější. Je potřeba ukazovat rizika, která se silničním provozem souvisí, a co se může stát, když se něco podcení,“ uvedl Jindřich Rybka z jihomoravské dopravní policie.

Zhruba na stejné úrovni zůstávají úrazy, které nevyžadují hospitalizaci, ale pouze ambulantní ošetření. V dětské nemocnici jich ošetří více proto, že stále více nemocnic v okolí posílá do Brna dětské pacienty i s obyčejnými zraněními, s nimiž si dříve poradily. Spádová oblast přesahuje jižní Moravu a sahá až na Zlínsko a na Vysočinu. Chirurgie včetně traumatologie je pro nemocnice ekonomicky nevýhodná. „Proto nám sem řadu případů posílají, přestože by je zvládly,“ míní Plánka. Ředitel fakultní nemocnice Roman Kraus doplnil, že bohunické traumacentrum prodělává 60 milionů ročně kvůli tomu, jak pojišťovny hradí výkony. Dětská nemocnice se však nárůstu případů personálně přizpůsobila.

Za jarní a letní měsíce v Brně ošetřili o 2000 úrazů více než loni, celkem 17.605. Velkým „dodavatelem“ pacientů jsou stále populární trampolíny. „Dokud rodiče nepochopí, že jsou určené pro jedno dítě, nemine dne, abychom někoho neošetřili,“ uvedl Plánka. Novým fenoménem se stává street parkour. „Především chlapci využívají zastávek, přístřešků od popelnic a podobných zařízení k akrobacii, metají salta a přemety. Obvykle si něco zlomí, nebo přicházejí s otřesem mozku,“ dodal. Jak trampolína, tak parkour zapadá do obecné roviny pádů, kdy se děti nejčastěji zraní.

U vážných úrazů jsou pády druhou nejčastější příčinou po autonehodách. „Mluvíme však o pádech ze střech, žebříků či z oken domů,“ doplnil Plánka.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?